Служебният енергиен министър Андрей Живков е поискал от Българския енергиен

...
Служебният енергиен министър Андрей Живков е поискал от Българския енергиен
Коментари Харесай

Енергийният министър иска БЕХ да отстрани управата на Булгартрансгаз

Служебният енергиен министър Андрей Живков е изискал от " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) да в профил управлението на газовия оператор " Булгартрансгаз ", чийто притежател е. Причината е отчетът на Комисията за енергийно и водно контролиране от предишния петък, съгласно който сдружението не е спазило нормативните условия да получи авансово утвърждение на клаузите по договорите за градежа и финансирането на продължението на съветския газопровод " Турски поток " през българска територия, именуван у нас " Балкански поток ".

Това оповестиха в понеделник от енергийното ведомство.

Според назначената от енергийния регулатор инспекция, ден след предходните парламентарни избори на 4 април, " Булгартрансгаз " въобще не е поискала утвърждението на комисията както на контрактите със саудитския консорциум " Аркад " и с българо-немската " Ферощал Балкангаз " за градежа на тръбопровода, по този начин и за банковите заеми, с които извърши заплащания към тези две сдружения.

Операторът обаче не сторил това, открила инспекция на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Тя е била разпоредена от ръководителя ѝ Иван Иванов на 5 април 2021 година - ден след парламентарните избори, които предходните ръководещи над десетилетие от ГЕРБ завоюваха с малко, само че не съумяха да създадат държавно управление и след седмица е новият предварителен избор.

Договорите с " Аркад " за 2.2 милиарда лева без Данък добавена стойност за линейната част и с " Ферощал Балкангаз " за близо 360 млн. лева без Данък добавена стойност за двете компресорни станции бяха подписани през есента на 2019 година Скоростно БТГ взе 200 млн. евро, с които заплати предплатено на " Аркад " и на " Ферощал ", въпреки да трябваше да стори това със свои средства. През 2020 година бе взета втора порция заеми за 487 млн. евро, а тази пролет " Булгартрансгаз " (БТГ) взе нови 156.5 млн. евро назаем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР