Случващото се с дома на великия скулптор Андрей Николов -

...
Случващото се с дома на великия скулптор Андрей Николов -
Коментари Харесай

Вежди Рашидов: МК мина всякакви граници, Червената къща ще е музей

Случващото се с дома на великия ваятел Андрей Николов - Червената къща, е едно закононарушение. Червената къща е моя идея. Министерството на културата минава всевъзможни граници. Ще уведомя премиера. Не разбирам защо е това министерство. Седят едни хора и деребействат.

Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на парламентарната Комисия по културата и медиите и някогашен министър на културата Вежди Рашидов.

Няма по света къща на създател, която да се дава чартърен за диспути и то антибългарски, означи Рашидов и даде редица образци от Европа и света, където къщите на международни имена са музеи - измежду тях къщата на Огюст Роден, къщата на Клод Моне, къщата на Пикасо в Малага, къщата на Салвадор Дали в Барселона - единствено къщата на патриарха на скулптората Андрей Николов е дадена за диспути.

„ И ще ми изяснява управлението на министерството, че там имало съсобственици и мъчно можело да стане музей - значи, всичко друго може, само че той е очакван за музей. Това е персоналната воля на Андрей Николов ", съобщи Вежди Рашидов.

В момента къщата е на страната, а една дребна част е на съсобственик, изясни Рашидов.



„ Министерството мина границите и този път аз влизам в играта и ще вземам участие в нея, тъй като тази къща - духът на Андрей Николов би трябвало да се успокои. Това е неговият дом, той го е дарил - тази къща би трябвало да стане музей ", безапелационен е Вежди Рашидов.

Време е да бъде заложен въпросът - на българската просвета ли служи или на някои ползи, насочи въпрос Рашидов към министерството, ръководено от Боил Банов.

„ Аз стопирах приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. Нищо няма да даря на тази страна, в случай че всякога крадат нещо на хората, които подаряват ", продължи Рашидов и заяви, че той е прибрал изхвърлените творби на Андрей Николов.

Единствено министър председателят има правото да желае оставката на Боил Банов. Предстои ми сериозен диалог с него, заяви още Рашидов и съобщи, че не схваща защо е това министерство - на културата.

Вежди Рашидов заяви, че номинацията на Боил Банов за министър е негова. „ Да, направих неточност и скърбя за това. Аз съм ваятел човек и душата ми не приема това, което се случва ", уточни още Вежди Рашидов.



Според него на културата у нас ѝ липсва мениджмънт. „ Не може на 20 метра от Св. Александър Невски да идват туристи с рейсове и да не можеш да ги вкараш в един от хубавите музеи на Балканите ", сподели още Рашидов, визирайки „ Квадрат 500 ".

Според него доста хора от Министерство на културата би трябвало да си идат.

„ Не може музей да не се посещава. Това приказва за неприятен мениджмънт. Музейното дело е един бизнес - късат билети, някой би трябвало да може да го ръководи ", съобщи Рашидов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР