Случвало ли ви се е да се колебаете дали да

...
Случвало ли ви се е да се колебаете дали да
Коментари Харесай

Посещението на заведение често се оказва истинско изпитание за много клиенти

Случвало ли ви се е да се колебаете дали да оставите бакшиш на сервитьорите в някое заведение и каква би трябвало да е сумата? А случвало ли ви се е да ви притиснат " да изразите своята признателност за положителното обслужване "?

Оказва се, че това е всекидневие за доста от посетителите на заведения в Съединени американски щати. Там на доста места дружно със сметката е доста евентуално да ви показват таблет, на чийто екран е изписано: " Ще оставите ли бакшиш? ". И, с цел да е ясно, че отводът ви няма да бъде толериран, може да следва по-настойчиво обръщение, като: " Колко ще дадете - 10 %, 15 %, 20 %...? ".

" Навсякъде е комплицирано. Дали сте в кафене, във фризьорски салон или в такси... не е ясно дали и какъв брой бакшиш би трябвало да оставите. Често не зная по какъв начин да постъпя ", показва пред Си Ен Ен нюйоркчанката Карли Калън. Тя споделя, че се усеща притисната, когато непосредствено я питат дали ще го направи и от стеснение съвсем постоянно го прави. Но тази процедура на напън не подхожда на клиентите на заведения в Съединени американски щати.

Проучване, извършено неотдавна от американските университети " Темпъл " и " Пърдю ", демонстрира, че участниците в проучването, на които е показан таблет с подкана да оставят бакшиш, изпитват " доста по-отрицателни страсти, свързани с заплащането на сметката ", спрямо тези, на които не е препоръчана сходна " опция ".

Разбира се, от дълго време съществува практиката клиентите на заведения за хранене, питейни заведения и кафенета да оставят бакшиш на сервитьорите или барманите, само че когато са подложени на някаква форма на напън да го създадат, хората стартират да усещат " стеснение, неспокойствие и даже яд ", показват психолози.

Да им оставим ли бакшиш или те сами ще си го вземат?

На този декор доста американци, които посещават една от най-популярните туристически дестинации в света - Италия, живо се интересуват по какъв начин стои въпросът с бакшишите в италианските заведения. Отговарят им постоянни гости, съгласно които по принцип не сте длъжни да плащате повече от посоченото в сметката ви, само че от време на време може да оставите на сервитьорите " дребна сума над цената на сметката ви, с което изразявате вашата признателност за положителното обслужване ".

Ако сте извънредно удовлетворени от отношението към вас от страна на личния състав в някой ресторант в Италия, то тогава може да добавите и по-голяма " сума за признателност ", която обаче не се чака да надвишава сред 10 и 15 % от цената на сметката. Любопитна детайлност е, че в италианските питейни заведения не е признато и не се чака да оставите бакшиш на бармана, показва изданието afar.com.

На този декор редица медии тиражираха вести за отрицателните прекарвания на гости на заведения в Италия заради непредвидените " такси ", включени в сметката им.

Двойка италианци били неприятно сюрпризирани, когато в пицария поискали още една лъжичка, с цел да си разделят десерта, който си поръчали. Когато най-после им връчили сметката, в нея била включена такса от 1,5 евро за " потреблението на спомагателна лъжичка ". Случката се разиграла край град Алба в италианската област Пиемонт, отбелязва английския в. " Телеграф ".

Семейство, което посетило различен ресторант в Италия, било таксувано 2 евро за... " празна паница ". Хората помолили сервитьорите да им донесат една чинийка, в която пресипали част от порцията си спагети, с цел да ги опита щерка им.

В началото на 2018 година ресторант във Венеция провокира отвращение, откакто японски студенти оповестиха, че в заведението им е била връчена сметка от над 1100 евро за четири пържоли, порция пържена риба и бутилка минерална вода, напомня Би Би Си.

Скандал поради бакшиш от " единствено " 500 евро

Случаят във Венеция обаче бледнее пред сцената, разиграла се през това лято край ресторант във френския курортен град Сен Тропе на брега на Средиземно море. Според известията, представени от районното издание " Нис Матен ", сервитьор последвал клиент на заведението, когато той си тръгнал и го догонил на паркинга на ресторанта. Там му вдигнал скандал, че е оставил бакшиш в размер на... " единствено 500 евро ". Клиентът - " доста богат италианец ", трябвало да остави най-малко още 500 евро, съгласно сервитьора.

Французин, който придружавал италианския екскурзиант, споделя: " Той смяташе, че е много великодушен, когато им остави 500 евро. Вместо това обаче те му се скараха ".

Възмутен, италианецът споделил на своя другар, че " кракът му повече няма да стъпи в Сен Тропе ", предава Българска телеграфна агенция.

На фона на този случай от ден на ден туристи, които посещават френския курорт, показват своето отвращение от отношението на личния състав в някои от локалните заведения, показва английското издание " Дейли мейл ".

Някои заведения за хранене в в Сен Тропе са оповестили условие, съгласно което всеки клиент би трябвало да подсигурява, че ще направи " забележителна сметка ", с цел да бъде позволен в заведението.

" Наскоро вечеряхме в ресторант, който сме посещавали и преди. Последният път обаче ни споделиха, че всеки от нас би трябвало да направи поръчка за минимум 1500 евро на човек ", споделя пред " Нис Матен " постоянен клиент на заведенията в региона. Той е споделил, че след визитата на този ресторант, надали ще се върне още веднъж в Сен Тропе.

Оказва се, че в някои заведения в региона на френската Ривиера " уведомили " клиентите, че от тях " се чака " да похарчат по минимум 10 000 евро на човек.

В ресторант в курортното населено място Раматюел, южно от Сен Тропе, декларирали на група гости, че би трябвало създадат сметка в размер на минимум 100 000 евро, с цел да ги настанят на някоя от масите в заведението. Освен това личният състав правел " изследване " на клиентите. Ако се окажело, че те не са оставили великодушен бакшиш при предходно свое посещаване в ресторанта, то им отказвали нова резервация на маса, оповестява италианският вестник " Република ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР