Случаят със зверското убийство на 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова

...
Случаят със зверското убийство на 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова
Коментари Харесай

Журналисти от Русе: Фокусът се измества и някой се опитва да си направи ПР от трагедията с Виктория Маринова

Случаят със зверското ликвидиране на 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова влезе и в международните медии като гнет над публицисти.
В неделната заран Русе научи за бруталното ликвидиране на Виктория Маринова - красиво лице от телевизионния екран, което в неделните дни до момента радваше феновете си с разкази за забавни персони, доби хрумвания, прояви на състрадателност и грижа за по-слабите. Това обаче към този момент е в предишното, защото трупът на младата жена е открит в ранния следобяд на съботния ден пренебрегнат в храстите край Дунава със следи от зверско принуждение. Никой не заслужава сходна гибел, нито едно дете не е заслужило да остане без майка едвам на 7, само че и нито една специалност не е по-защитена от друга. Реакцията на обществото обаче измести фокуса от насилието върху жертвата към професионалната й реализация.

Всъщност в неделните дни Вики водеше своето предаване " Подиум ", а отвън работата си организираше благотворителни акции за подкрепяне на обществено слаби деца. Защото тя в действителност беше сензитивен човек. За следствия и разкрития нито тя е имала искания, нито малкия екран я е заела. Стана по този начин обаче, че към името й бе пришито определението " проверяващ публицист ".  Колегите ѝ от Русе обаче са на мнение, че не става дума за спиране на следствие:

Журналистът Жанета Йорданова е на мнение, че убийството се употребява за операция " Тя не е имала закани най-малко до предния ден ". 

Татяна Савова е на мнение, че " някой се опита да яхне гребена на вълната и от едно престъпно действие, да го трансформира в нещо, което визира специалността публицист, като цяло. Не бива да се вършат такива съществени заключения без да се знаят обстоятелствата и без да има резултат от следствието. Представете си, че на мястото на Вики беше някоя елементарна жена, инцидентно попаднала. Тогава защо щяхме да приказваме ". 

Ахмед Алиев сподели:

" Международните медии, които без да си ревизират информацията и каналите по които ревизират информацията, също доста способстваха за обстановката в интернет пространството сега. Може би би трябвало да имаме малко повече доверие в институциите,  да изчакаме да си свършат работата и да кажат какво се е случило "

Силва Агопян.

" Мисля, че цялата тази обстановка не трябваше да се позволява и си мисля, че фокусът се измества - от една покруса някой се пробва да си направи ПР ".

Да се приказва за поръчково ликвидиране, за политическа интервенция, за спиране на журналистическо следствие е неуместно, неуместно и грозно, защото не се опира на истината, която другояче би трябвало да е водеща в специалността ни. Бруталното ликвидиране фактически е шокиращо. Жестокостта, с която е осъществено, не може да се съпостави с нищо. Представянето от килнат ъгъл на случаите с публицисти подронва престижа на специалността ни, тъй като разклаща доверието към това по какъв начин сами представяме информацията за себе си. Убийствата на словака Ян Куцяк и малтийката Дафне Каруана Галиция не трябва да се намесват в тази ситуация с русенската им колежка, въпреки че тази лавина заля цялото европейско медийно пространство. Да се свързва пък датата на гибелта ѝ с тази на Анна Поликтовская е меко казано несъответстващо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР