Случаите на рак на дебелото черво сред хората на възраст

...
Случаите на рак на дебелото черво сред хората на възраст
Коментари Харесай

Случаите на рак на дебелото черво се увеличават сред по-младите хора в Европа

Случаите на рак на дебелото черво измежду хората на възраст сред 25 и 49 години в Европейския съюз и Англия се усилват, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира изследване на Миланския университет.
  
Една от аргументите за това е по-големият дял на младежите с наднормено тегло, споделя Карло Ла Векия, началник на проучването, оповестено в научното списание Annals of Oncology. 

Други фактори са нарасналата консумация на алкохол и понижената физическа интензивност, означават учените.

Ракът на дебелото черво при по-млади хора нормално е по-агресивен и възможностите за оцеляване са по-малки, в сравнение с при по-възрастните, допълват те. 

Специалистите оферират здравните управляващи да обмислят опция за включване на по-млади хора в скрининга за рак на дебелото черво, като се стартира от 45-годишна възраст.

Това заболяване нормално се развива от формирания по чревните стени. Те могат да бъдат отстранени по време на колоноскопия, преди да се развият в рак.

Изследователският екип предвижда, че през 2024 година смъртността от рак на дебелото черво във Англия ще се усили внезапно спрямо 2018 година - с 26 % при мъжете и с съвсем 39 на 100 при дамите. 

Ще има и скок на заболелите и в Италия - с 1,5 % при мъжете и с 2,6 на 100 при дамите. В Испания и Полша плануваното нарастване е 5,5 на 100 при мъжете и 5,9 % при дамите. 

В Германия се чака случаите при дамите на възраст сред 25 и 49 години да се усилят със 7,2 %, отбелязва ДПА.

Според учените обаче безспорните стойности измежду младежите към момента са относително ниски.
 
Данните, употребявани от създателите на изследването, са на Световната здравна организация (СЗО). В него са прегледани сведения от 1970 година до последната налична информация сред 2017 и 2021 година Това е четиринадесета поредна година, в която екипът разгласява сходни прогнози.
 
Според Карло Ла Векия увеличението на % болни измежду младежите е тревожно, защото диагностиката и лекуването на рака на дебелото черво са се подобрили.

От друга страна смъртността от това заболяване във всички възрастови групи, като се вземе поради възрастовата конструкция на популацията, понижава.
  
В Германия спрямо 2019 година смъртността е намаляла с 11,55 % при мъжете и със 7,99 на 100 при дамите.  

Според екипа на Ла Векия възрастово стандартизираните равнища на смъртност от рак също не престават да понижават в целия Европейски съюз. 

На междинна база всички типове рак са намалели с 6,5 % при мъжете спрямо 2018 година и надлежно с 4,3 % при дамите. 

При възрастово стандартизирания индикатор възрастовото систематизиране на популацията се взема като фактор при оценките. 

За разлика от това действителните смъртните случаи от рак се усилват заради възходящия брой на възрастните хора в Европейския съюз, се споделя още в изследването. 

Според прогнозата през тази година в Европейски Съюз от рак ще умрат към 1,27 млн. души.  

Карло Ла Векия счита, че са нужни повече политически ограничения за поощряване на физическата интензивност и понижаване на потреблението на алкохол.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР