Словакия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.,

...
Словакия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.,
Коментари Харесай

Словакия забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021 г.

Словакия не разрешава пластмасовите произведения за еднократна приложимост от 2021 година, присъединявайки се към битката на Европейския съюз за понижаване на замърсяването на морето. Новият закон ще направи противозаконна продажбата на пластмасови чинийки, чаши, принадлежности за хранене, бъркалки, сламки и други произведения измежду сходни продукти.


72 депутати гласоподаваха в поддръжка на законопроекта за ръководство на отпадъците, 30 - срещу и 32 се въздържаха.

" Нашата цел е да мотивираме хората да изхвърлят отпадъците и производителите да създават артикули, подлежащи на преработване ", съобщи министърът на околната среда Ласло Солимос след гласуването.

Експертите по ръководство на отпадъците считат, че законът ще провокира взрив в потреблението на биоразградими опаковки.

" Очакваме новият закон да докара до по-голямо потребление на по-устойчиви други възможности от възобновими източници - дърво, хартия или биопластика в всекидневието ", сподели Катарина Кретер, представител на частна компания за преработване.

Европейският съюз и Европейският парламент гласоподаваха за възбрана до 2021 година на пластмасови произведения за еднократна приложимост като сламки, принадлежности за хранене и други Европейската комисия пресмята, че към 70% от пластмасовите боклуци затлачват международните океани, убивайки редица типове костенурки, тюлени, китове и морски птици до риби и миди.

Учените предизвестяват, че до момента в който пластмасата постепенно се разгражда, микрочастиците влизат в питателните вериги и в последна сметка се употребяват от хората, като изследванията демонстрират токсични следи в човешките боклуци в Европа и Азия.
 Пластмасовите принадлежности могат да изпускат нездравословни химикали Пластмасовите принадлежности могат да изпускат нездравословни химикали
Пластмасовите шпатули и лъжици за готвене постоянно съдържат химикали, които при загряване могат да преминат в храната, заяви в. "Дейли мейл ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР