SLIM – илюстрация. Image credit : JAXA Японската лунна мисия

...
SLIM – илюстрация. Image credit : JAXA Японската лунна мисия
Коментари Харесай

Японската лунна мисия SLIM проведе първата си корекция на орбитата след изстрелването

SLIM – илюстрация. Image credit: JAXA

Японската лунна задача “SLIM ”, която бе изстреляна сполучливо на 7-ми септември, съумя за пръв път да поправя орбитата си чрез личните си мотори.

Както оповестява акаунтът на задачата в обществената мрежа X, моторите са се запалили на 11-ти септември, до момента в който “SLIM ” е била в перигей. Планират се и по-нататъшни запалвания за фина конфигурация на орбитата.

Напомням на читателите, че “SLIM ” е дребен спускаем модул с височина 2.4 метра, дължина 2.7 метра и ширина 1.7 метра. Мисията пътува към Луната по мудна, енергийноефективна траектория. Ще отнеме от три до четири месеца, до момента в който модулът навлезе в окололунна орбита и там ще престои в допълнение още месец, до момента в който извърши меко кацане в региона на кратера Шиоли.

Задачата на “SLIM ” е да показва точно кацане. Апаратът ще би трябвало да разпознава кратерите и заплахите по време на спускането си въз основата на технология, взаимствана от технологиите за лицево различаване. Отклонението от задачата не трябва да надвишава 100 метра – за съпоставяне допустимото отклоняване на модула “Ийгъл ”, с който астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са кацнали на Луната през 1969 година, е било 20 километра. Ако задача “SLIM ” успее и уроците от нея бъдат приложени в международен мащаб, тя съществено ще усъвършенства качеството и точността на галактическите полети.

Инфо:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР