Следвайте Гласове в По време на правителството на Кирил Петков

...
Следвайте Гласове в По време на правителството на Кирил Петков
Коментари Харесай

Христов: Кабинетът Петков е договарял с 30 % по-скъп газ, което е довело до ръст на цените

Следвайте " Гласове " в
По време на държавното управление на Кирил Петков е купуван природен газ с 30% по-скъпо и не е направено нищо, с цел да имаме устойчиви и дълготрайни контракти.Това съобщи по време на чуване в Народното събрание министър Росен Христов.

Той акцентира по време на чуването, че липсват данни държавното управление на Кирил Петков да е предписание каквито и да било стъпки за дълготрайни доставки на природен газ, които да подсигуряват енергийната сигурност на страната. В същото време съобщи още, че краткосрочните контракти са сключване в нарушаване на закона на енергетиката. В закона ясно е записано, че краткосрочни контракти се вършат на енергийния борсов пазар, а не посредством имейли и събиране на предложения или пък някакви преговори, както се е случвало при държавното управление на Петков. 

Служебният министър на енергетиката разкри още, че при встъпване в служба е открил, че няма обезпечени количества за месеците септември и октомври. Имало е декларирани два танкера, само че слотове за разтоварване не били контрактувани.
Към днешна дата доставките на газ до края на годината са обезпечени на конкурентни цени и рецесия в този бранш не се чака. Това сподели още  служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на чуването.  
Министър Христов посочи, че с помощта на своевременните ограничения на новото управление на " Булгаргаз " цените са " овладени " и за ноември те са доста по-ниски от тези, които бяха за септември. Освен това те са по-ниски и от борсовите цени. Той уточни, че през месеците от април до август доставките на полутечен газ се движат идентично с борсовите цени. В момента " Булгаргаз " купува газ от същите компании при почти същата рецесия на доставките, само че на цена, която е с отстъпка над 60 евро за мегаватчас. " В момента купуваме газ на половина на борсовата цена ", посочи Росен Христов.

Депутатът от ГЕРБ и сегашен ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев неведнъж съобщи през последните месеци, че поради дейностите на Кирил Петков и Асен Василев  страната е ощетена с 200 млн евро единствено от газа. Газът е напълно съветски, само че по-скъп с 30% поради медиаторите.
От трибуната на Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай настоя Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да дават отговор за цените на газа. В отговор на това енергийният министър Росен Христов, че прокуратурата, ГДБОП, ДАНС и разследване ревизират покупко-продажбите с газа, както и медиаторите по покупко-продажбите. Той акцентира, че е реализирана по-ниска цена на газа.
По думите  на Росен Христов към края на ноември ще има информация по отношение на доставките на полутечен газ за 2023 година, като редом с това се водят интензивни договаряния с гръцки, турски и италиански контрагенти за обезпечаване на
слотове.
Търговете, които са проведени от " Булгаргаз " с транспарантните процедури и с ясно оповестените критерии за оценка, са върнали на " масата на договарянията " фирмите с благоприятни условия и добра известност.
Благодарение на тази конкуренция, която се сътвори, се получават тези огромни отстъпки, добави служебният министър на енергетиката.
 
Източник: " Епицентър "
 
09 Ное 202220609 Ное 202219509 Ное 202235709 Ное 202267209 Ное 202231309 Ное 2022235КоментариЕ, и?09 Ное 2022 15:41ч.
Защо не е в пандиза?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022135619 Окт 202272508 Ное 202216624 Sep 20222550
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР