След запомнящата се експедиция през Атлантическия океан, която направи със

...
След запомнящата се експедиция през Атлантическия океан, която направи със
Коментари Харесай

Как гребецът Стефан Иванов ще прекоси най-опасното океанско кътче

След запаметяващата се експедиция през Атлантическия океан, която направи със сина си Максим на лодката " Неверест ", гребецът и странник Стефан Иванов се впуска в ново вълнуващо предизвикателство с идея в един от най-бурните океански региони и в компанията на петима от най-хубавите гребци в света.

Между 1914 и 1917, до момента в който на сушата бушува Първата международна война, някъде във водите край Антарктида корабокрушира един от най-видните английски откриватели по това време - Ърнест Шакълтън .

Неговият транспортен съд " Ендюрънс " се сблъсква с ледени блокове и потъва, а екипажът се изтегля на най-близкия остров. Шакълтън и още петима моряци потеглят да търсят помощ на борда на „ Джеймс Кеърд “. Това тяхно пътешестване през днешния ден е известно като най-великото странствуване с дребна ветроходна лодка. Въпреки конфликта с ледовете и с помощта на Шакълтън всички 28 членове на екипажа на " Ендюрънс " са избавени.

В сряда - " в случай че времето е благосклонно " - по избавителния маршрут на откривателя от Антарктида през Южния Океан потегля екип от шестима опитни гребци от целия свят - в това число и от България.

" Мисия Шакълтън " има две огромни цели - да счупи няколко Гинес върха и да притегли вниманието на хората по света върху опазването на океаните. Въпреки че да се прекоси океана от Антарктическия полуостров до остров Южна Джорджия за първи път с гребане няма да е елементарно в едни от най-бурните води в света, българският гребец Стефан Иванов е подготвен за предизвикването.

" Ако няма премеждия, човек няма да има защо да разкаже… ", споделя Иванов пред Българска телеграфна агенция.
15 км за един час
Стефан Иванов е роден в София и учи бизнес в България и в Съединени американски щати, където остава да живее повече от 10 години. Работи като банкер, мести се в Бразилия, по-късно се връща в България.

През 2020 година той и синът му Максим се прочуха, откакто прекосиха Атлантическия океан за 105 дни с лодката " Неверест " (Neverest), която са построили сами в гаража си.
 Летящи риби, китове, косатки и рожден ден по средата на океана. Приключението на Макс и Стефан  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Максим, който тогава беше на 16 години, стана „ най-младият гребец, прекосил океан “ – международен връх на Гинес, а лодката " Неверест " - „ първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад напълно в сезона на ураганите “.

Тази експедиция не е първото съществено физическо предизвикателство, което Иванов си слага. През 2011 година той става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2018 година сполучливо приключва едно от най-трудните надпревари по устойчивост в света - Ironman ( “Железен човек “).

Иванов се научава да гребе " от нулата ", когато е на 46. По същото време стартира и синът му. Тренира ги Виктория Димитрова, международна шампионка на скиф.

По-късно Иванов и Димитрова печелят като тим златен орден на последното Световно състезание по гребане за ветерани в Либорн, Франция. Пред Българска телеграфна агенция той споделя, че пробва да се закалява, като носи тениски даже в студено време, взема студени душове и тренира по шест пъти в седмицата.

За " Мисията Шакълтън " от гребците се изисква да могат да изминат 15 километра за час с 18 загребвания в минута на оптималната степен на противодействие на ергометъра - присъщ за спорта фитнес апарат. “Усилието е сходно с това да избягаш 15 км за един час ”, споделя Иванов.

Мисията " ще ми разреши да слея в едно удоволствието с удовлетворението ", прибавя Иванов. " Удоволствието да се гмурнеш надълбоко в прегръдките на природата – измежду океански талази, айсберги, косатки, китове, пингвини, и удовлетворението, което би пристигнало, в случай че се преборим с теченията, вятъра, вълните и всички непредвидени условия, и се доберем до остров Южна Джоржия, за което ще са нужни кански старания ".
Покана от най-награждавания гребец
Постигнатото с " Неверест " не остава неусетно и от най-хубавите гребци в света. Сред тях е исландецът Фиан Пол - индивидът с най-вече Гинес върхове в историята, реализирани в границите на една атлетическа дисциплинираност - 33.

" Не беше инцидентно, че ни връхлетяха четири тропически стихии и един вихър. Фиан остана впечатлен от това, че не развяхме белия флаг и оцеляхме ", споделя Иванов за организацията.

Пол му дава обещание да го предложения на последната гребна експедиция в кариерата си. И го прави, когато стартира да провежда " Мисия Шакълман ".

Останалите гребци, които се включват в екипа, са британецът Джейми Дъглас-Хамилтън, австрийката Лиза Фартхофер и американците Майк Матсън и Брайън Краускпф.

Яхтата, с която шестимата ще се придвижат до Антарктида, също не е инцидентна. Иванов написа във Facebook, че " Селма " е именита полска ветроходна яхта, която през 2014 година с полски екипаж, ръководен от капитан Пьотр Кузняр, доближава на платна най-южната широчина от 78º43’ - международен връх на Гинес.
Най-опасното океанско кътче
В сряда, 4 януари, следва участниците в експедицията да се качат на борда нa ветроходната яхта " Селма ", която да ги води от Нос Хорн , Чили - най-южната точка на Латинска Америка, до Антарктическия полуостров през протока Дрейк.

В региона на нос Хорн са потънали голям брой кораби. По думите на Иванов той се счита за “най-опасното океанско кътче на планетата ”.

От Антарктида е планувано шестимата гребци да се качат на лодката " Мисис Чипи " на 12 януари и с нея да гребат до остров Южна Джорджа и назад. Океанската гребна лодка е кръстена в чест на Хари „ Чипи “ МакНиш, дърводелецът, който оказва помощ за спасяването на екипажа на Шакълтън при започване на 20 век.

" Антарктическите съглашения изискват нашата океанска гребна лодка да бъде надзиравана от различен кораб, тъй че Селма ще бъде нашият “надзираващ транспортен съд ”, който ще ни съпровожда, до момента в който гребем на " Мисис Чипи ", написа Иванов във Facebook.

Екипът ще измине 800 морски благи (1300 км) през Южния океан и Скотско море, като шестимата гребци ще се разделят на групи от по трима. Те ще се сменят непрекъснато на всеки час и половина, като на всеки се пада да гребе по общо 12 часа на денонощие, в случай че няма стихия, което се чака да е постоянно събитие.

Всеки от гребците ще се храни с по 2 или 3 лиофилизирани (замразени и изсушени) ястия дневно - сходно на алпинистите и астронавтите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР