След влизането на , Швеция се озова сама пред вратите

...
След влизането на , Швеция се озова сама пред вратите
Коментари Харесай

След влизането на Финландия, Швеция се притеснява да не остане дълго пред вратите на НАТО

След влизането на, Швеция се озова сама пред вратите на Алианса, заради неналичието на зелена светлина за участието ѝ от страна на и на първо място на. Тази обстановка е търпима в близко бъдеще, само че не трябва тя да продължава прекомерно дълго, акцентират специалисти.

Кандидатурите на Швеция и на Финландия в НАТО би трябвало да трансфорат Балтийско море в " Езерото НАТО " с единствен нахалник в него Русия, под формата на ексклава Калининград и на дребната зона около Санкт Петербург.

Същото е в действие и за зоната на Арктика, която ще бъде формирана от седем страни от НАТО (САЩ, Канада, Исландия, Норвегия, Финландия, Швеция и Дания посредством Гренландия).

" Погледнете картата! Ние ще бъдем заобиколени от страни от НАТО ", съобщи през март шведският министър председател Улф Кристершон, с цел да успокои, тези които се притесняваха, че Швеция ще се окаже в неприятната роля на изчезнало парче в пъзела.

" Швеция е по-сигурна с Финландия в Алианса, в сравнение с би била, в случай че и двете страни биха били отвън НАТО ", добави тогава той.

Това изявление е ненапълно противоречащо с Бялата книга, поръчана от предходното шведско държавно управление за да се разбере дали Швеция би трябвало да се причисли към алианса дружно с Финландия. В документа в последна сметка това желание беше дефинирано по-категорично.
Всичко това акцентира и рисковете пред Швеция да бъде единствената страна в този район отвън НАТО, трансформирайки се по този метод в цел от специфичен стратегически интерес за Русия при положение на спор.
" Нашата накърнимост и излагането ни на риск, обвързван със сигурността и защитата, ще набъбнат ", се споделяше в отчет, оповестен през май 2022 година

За Робърт Далсьо, откривател в Шведския институт за проучване на защитата, в случай че " приказваме за няколко месеца забавяне, това е смущаващо, само че не е в действителност огромен проблем ".

Но една по-продължителна обстановка би могла да усложни съществено нещата, по-специално по отношение на военното обмисляне на Швеция, както и на НАТО, или в случай че Русия към този момент не е заета с опълчването си на украинската войска.

Ако не се употребява от чадъра по член 5 за взаимна отбрана на НАТО, Швеция (10.5 милиона поданици и 447 425 квадратни километра) може въпреки всичко да разчита на гаранциите да сигурността, дадени от няколко съществени членове на НАТО, отпред със Съединени американски щати по време на етапа на нейната кандидатура.
Две страни към момента би трябвало да ратифицират шведската кандидатура - Унгария на унгарския министър председател националист Виктор Орбан и Турция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се бори за преизбиране на президентския пост, нещо, което се обрисува като.
Будапеща изрази предходната седмица горчивината си против Стокхолм, призовавайки го да престане с политиката на опетняване и оклеветяване и с постоянните рецензии за пропуски от страна на държавното управление на Орбан в региона на правовата страна. Полемиката идва в миг, в който милиарди евро от фондовете предопределени за Будапеща към момента са замразени от Брюксел в очакване на промени за по-добра битка против корупцията в Унгария.

Основното затруднение по пътя на Швеция към Алианса е обаче Анкара. Турция желае десетки екстрадиции на опозиционери, намерили леговище в Швеция, за които споделя, че са кюрдски терористи или гюленисти. Един въпрос, по който шведското държавно управление е значително безсилно, така самостоятелното правораздаване има последната дума по въпроса.

Този спор се прибавя към гнева на Анкара по отношение на шведското законодателство за свободата на митинги, което е доста демократично и което при започване на януари в границите на позволен от полицията митинг.

Надеждата на Швеция е да вдигне турската обсада пред кандидатурата си след турските президентски избори, надявайки се, че Ердоган ще промени позицията си, или даже, че ще изгуби вота.
Но блокирането на Швеция рискува да направи НАТО уязвима, показвайки пукнатините в самия Алианс. " Ако НАТО не успее да реализира приемане на Швеция, то организацията ще наподобява отслабена ", акцентира Анна Уайзландър, шеф за Северна Европа в американския мозъчен концерн " Атлантически съвет ".
Но макар че понижи доста вложенията в армията си след Студената война и до анексията на Крим от Москва през 2014 година Швеция акцентира, че ще бъде " чист вносител в НАТО ", т.е., че ще внася повече средства в Алианса, в сравнение с ще желае да ѝ се отпускат.

Понастоящем шведската войска наброява 50 000 военнослужещи, измежду които половината резервисти, и желае да усили броя им на 90 000 до 2030 година

Със 120 танка " Леопард 2 " и 90 бойни самолета " Грипен ", както и с няколко подводници, Швеция е също значима зона на поддръжка по направлението Финландия и балтийските страни, акцентира Якоб Вестберг, откривател в Шведския университет за защита.

В Швеция има и няколко водещи компании от европейската отбранителна промишленост, като СААБ. Освен " Грипен " производителят на оръжия създава и лекото противотанково оръжие от ново потомство Н-ЛАУ (N-LAW), което е изключително страховито за съветските танкове в Украйна.

(БТА)

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР