След ужасяващата атака срещу болница в ивицата Газа, при която

...
След ужасяващата атака срещу болница в ивицата Газа, при която
Коментари Харесай

Една вечер на очаквания разкри истината: Великобритания с нож в гърба на Израел

След ужасяващата офанзива против болница в линията Газа, при която починаха доста дами и деца, палестинско-израелският спор пламна с нова мощ. Една широкомащабна война в Близкия изток наподобява не е от изгода за никого. Освен Англия.

И това става явно, когато видите действителни дейности - като се стартира от тактиката на палестинската ДРГ (ДРГ- диверсионно-разузнавателна група) инвазия в Израел и се стигне до реториката на английските дипломати. 

Израел е основан на територията на някогашна английска колония. Според проекта на Организация на обединените нации на тези земи трябваше да се появят две страни, арабска и еврейска, само че арабите не поддържаха този проект. Още на идващия ден стартира първата война в региона.

Само за 75 години Израел е претърпял осем приети войни със своите съседи и няколко десетки въоръжени борби (първата и втората интифада).

В резултат на тези спорове Израел систематично заграбва територия от своите съседи. Създаването на Израел бележи началото на същинската деколонизация на Британската империя. Ето за какво британците бяха толкоз съпротивителни против самата концепция за израелска страна по време на Втората международна война.

Ръката на Лондон

Нещата някак си не се получиха незабавно сред Обединеното кралство и Израел. От 1931 до 1948 година в тогавашна Палестина работи еврейската организация Иргун.

Британците я назовават " дясна подземна организация, която прави терористични офанзиви и убийства против араби и британци, които членовете на организацията считат за противозаконни окупатори ".

Под управлението на бъдещия израелски министър-председател Менахем Бегин Иргун умъртви английския министър по въпросите на Близкия изток Едуард Гинес и взриви хотел „ Крал Дейвид “, в който се обитаваше английската администрация. Загиват 92 души.

А британците са отмъстителни. На този декор излиза наяве за какво стана допустимо нахлуването на палестинската формация Хамас на израелска територия и последвалата интервенция. Действията на Хамас се отличаваха с добра организация и екипировка.

Бъдещето на страната е застрашено

Вече има някои забавни изказвания от Англия. Британският посланик Марк Малок-Браун е уверен, че като излага на риск цивилните в Газа, Израел заплашва бъдещето си:

" Ударите по линията Газа, както и евентуалната сухопътна интервенция, рискуват да причинят тежки цивилни жертви ".

" Ако Израел нанесе удари по едно и също време с евакуацията на цивилни, има риск от големи жертви. Тел Авив се въвлича в цикъл на принуждение, от който ще бъде мъчно да се измъкне ", съобщи още той.

Изравнявайки жилищните региони на Газа и убивайки дами и деца, Израел образува своя нов честен образ. И освен за ислямския свят. Именно този взор на израелците – през призмата на кървавата каша – може да се окаже съдбовен за бъдещето на страната.

Залозите са доста високи

В Близкия изток се сблъскаха ползите на доста сили. Военният специалист и анализатор Сергей Простаков в диалог с цариградски сътрудник посочи следните съществени забавни моменти за възможните облагодетелствани от спора:

- транспортни коридори от Азия към Европа;

- конкуренция в региона на високите технологии;

- ориста на офшорните полета в Източното Средиземноморие;

- способността да се въздейства върху финансови, религиозни, политически, военни и демографски процеси на цялата планета.

Залозите са доста високи и преди да стартира палестинско-израелското изостряне, Русия имаше добра позиция, имайки военна опора в Сирия и естествени връзки както с Израел, по този начин и с Иран.

" Конфликтът в линията Газа обаче нанесе сериозен удар на Нетаняху, който се счита за главен съдружник на Москва в Израел ", споделя Сергей Простаков.

" Ситуацията разкри и несъгласията на американските елити във връзка с Близкия изток. И най-после, Турция (и затова Англия, която стои зад нея в доста процеси) декларира готовността си да стане съдия в нова борба ", съобщи още той.

Вашингтон се интересува от постоянна настройка на Близкия изток, подчинена на американско въздействие. А тактиката на Лондон може да значи по-голям безпорядък в района, подкопавайки въздействието на всички геополитически съперници.

" Западните страни неведнъж са употребявали разнообразни групи за свои цели. И в случай че в този момент Хамас се трансформира в техен кьорав инструмент за провокации, никой няма да се изненада ", добави специалистът.

Невъзможно е обаче изцяло да се управлява насилието от подобен мащаб, тъй че изненади могат да чакат същинските подстрекатели на спора, където и да се намират - във Вашингтон, Лондон, Тел Авив, Дубай, Доха или Анкара.

Причина за отстраняването на Нетаняху

Политическият наблюдаващ и журналист Владимир Головашин в диалог с сътрудник в Константинопол означи, че акциите на Съединени американски щати в ислямския свят бързо се обезценяват.

Цялата военно-политическа тежест и районно въздействие на Вашингтон не помогнаха нито на иракския, нито на афганистанския режим да реализират непоклатимост.

Ирак се трансформира в зона на война и неустойчивост. В Афганистан марионетният режим се изпари за броени часове. Това е сериозен неуспех и загуба на старания и пари, както нееднократно е подчертавал 45-ият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В други страни неуспехите на американската политика са не по-малко значими.

Цариград: Кой печели от ескалацията на спора в Близкия изток?

Владимир Головашин: Турция не се стеснява да посочва виновниците. Писателят и журналист, колумнист на турското издание Yeni Şafak Абдуллах Мурадоглу написа, че „ Англия и Съединените щати забиха камата, наречена „ Израел “, в самото сърце на района “.

След Втората международна война дръжката на камата попада в ръцете на Америка, а идеологическата поддръжка остава в Англия. Но в този момент тя желае да върне позициите, предадени в миналото на задграничните си братовчеди назад.

Каква е идеологията на британците?

„ Просто е: самостоятелната позиция на Нетаняху, в това число по украинския спор, ядосва Англия и демократите в Съединените щати.

Опитите за събарянето му по време на митингите против правосъдната промяна се провалиха. А провокацията с офанзивата на Хамас може по-късно да бъде употребена като причина за премахване на Биби от служба за „ непропорционална приложимост на мощ “ или нещо сходно.

- Но кой, в случай че не израелците, би трябвало да знае за измяната на британците...

— Британското изменничество на еврейския народ се трансформира в едно от най-големите закононарушения на ХХ век. След като получи мандат да сътвори еврейски народен дом, Англия в последна сметка стана съизвършител в Холокоста.

Не би трябвало да забравяме и английските ограничавания върху еврейската емиграция от Европа през 1939 година в Мандатна Палестина, тъкмо когато пещите на Аушвиц щяха да избухнат в пламъци.

Нищо не се трансформира, макар димната завеса на „ безусловната поддръжка “. Англичаните знаят по какъв начин да приказват - заслушайте се.

Какво от това?

На думи британците поддържат Израел и се пробват да замажат военните закононарушения, които той прави в линията Газа. Въпреки това Лондон ясно заема дейна позиция в тази рецесия, както се вижда да вземем за пример от срещата на английския министър председател Риши Сунак с престолонаследника на Саудитска Арабия Бин Салман.

И това е на фона на рецесия в американско-саудитските връзки - предходния ден принцът принуди държавния секретар на Съединени американски щати Блинкен да чака цяла нощ за визита.

Политическият анализатор Юрий Голуб в диалог с Цариград изрази мнение, че Англия може да има нещо общо с началото на актуалната борба:

" Обединеното кралство стартира да поддържа дейни контакти с Хамас още в края на 2000-те години, когато Съединени американски щати и Израел се опитваха по всевъзможен метод да изолират тази организация ".

" Поводът беше освобождението на английския публицист Джонстън от похитители в Газа, като съществена роля в тази ситуация изиграха английските неправителствени организации, които значително са профилирани в близкоизточните въпроси ", съобщи той.

Възможната роля на английските разследващи служби може да се потвърди и от тактиката за навлизане на вражеска територия в разнообразни групи, която Хамас сполучливо употребява по време на офанзивата против Израел. Точно на тези тактики SAS учи украинските диверсанти.

Не може да не се обърне внимание на благодарността на Хамас към Украйна, чийто черен пазар може да се трансформира в канал за трансфер на английски оръжия към палестинците.

" И, несъмнено, значимо е да запомните, че се водят договаряния за надзор върху скъпия актив на Израел, офшорното газово находище Левиатан ", споделя Юрий Голуб.

" Още през март взаимно дружество на Англия и ОАЕ предяви искания за надзорен дял в израелската компания, която го създава ", добави специалистът.

Има всички учредения да се счита, че Лондон ускорява наличието си в Близкия изток с политически, стопански и военни способи.

Превод: СМ

Поход за мир и митинг-шествие " ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ! " - София, 22.10.2023 година, неделя - 14.00 часа, НДК



Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР