След триумфа на Борис Джонсън на изборите във Великобритания миналата

...
След триумфа на Борис Джонсън на изборите във Великобритания миналата
Коментари Харесай

Джонсън ще опита с решаващ ход в парламента да си гарантира Брекзит до 31 януари

След триумфа на Борис Джонсън на изборите във Англия предходната седмица, новоизбраната Камара на общините през днешния ден ще гласоподава законопроекта му за излизане от Европейския съюз. Това ще е първият стадий от проекта на държавното управление на консерваторите да изкара страната от Европейски Съюз не по-късно от 31 януари.

През октомври Джонсън подписа съглашение за " развода ", определящо при какви условия Англия ще напусне съюза, и то даже получи кардиналното утвърждение на депутатите, само че министър председателят в последна сметка го отдръпна, откакто предходният парламент изиска повече време, с цел да го изследва обширно.

Вчера в речта на кралицата (формалното разкриване работата на новия състав на Камарата на общините, на процедура е написана от министрите и показва целите за 5-годишния мандат) бяха оповестени над 30 законопроекта, като седем бяха за Брекзит. Един от тях, законопроектът за съглашението за отдръпването (законодателството, което разрешава на Англия да напусне ЕС) ще бъде показан в Народното събрание през днешния ден.

Промени

Би Би Си отбелязва, че през вчерашния ден държавното управление препубликува нова версия на законопроекта за отдръпването от Европейски Съюз, който се чака да бъде утвърден на първи стадий през днешния ден. Управляващите трансформираха някои от наредбите, които направиха напрегнат при предишния парламент.

Една от измененията е, че се не разрешава удължение на преходния интервал след Брекзит, който би трябвало да завърши в края на 2020 година - на министрите се не разрешава да се съгласяват за удължение на този период.

Друга смяна е, че в предходния законопроект се обещаваше да се подсигурят и подсилят правата на служащите. Тази уговорка в този момент е отстранена. Правителството споделя, че вместо това ще се заеме с правата на служащите в настрана законодателство.

" Гардиън " отбелязва, че в този тип законопроектът дава доста по-голяма власт на държавното управление на Джонсън да оформи по-твърд Брекзит без контрола на Народното събрание.

Очаква се лейбъристите, либералдемократите и Шотландската национална партия да гласоподават срещу него.

Твърде малко време

По-рано тази седмица представител на Джонсън съобщи: " Ще представим законопроект, който ще подсигурява, че ще изпълним Брекзит преди края на януари. Той ще отразява съглашението, подписано с Европейски Съюз за нашето отдръпване " (повече четете тук). По думите на представителя министър председателят ще се стреми към съглашение за свободна търговия " в канадски жанр ".

Джонсън в този момент разполага с болшинство от 80 депутати в Камарата на общините - най-голямото за закостенял водач от успеха на Маргарет Тачър през 1987 година – което значи, че законопроектът за излизането от Европейски Съюз евентуално ще бъде признат в точния момент, с цел да се съблюдава периода до 31 януари.

По време на 11-месечния временен интервал след Брекзит Англия ще продължи да следва разпоредбите на Европейски Съюз, само че без да бъде показана в евроинституциите, отбелязва Би Би Си.

Министри показаха убеденост във опцията да се подписа нова комерсиална договорка до 31 декември 2020 година, макар че доста европейски представители са скептични, че това може да се реализира за толкоз къс интервал от време.

При подобен интензивен Брекзит анализатори и експерти по толкоз комплицирани договаряния предизвестяват, че просто няма да стигне времето за добра договорка за връзките с Европейски Съюз от 1 януари 2021 година Когато министър председател бе Тереза Мей, срокът изглеждаше допустим, само че в този момент има два пъти по-малко време.

Сделката за свободна търговия

Всеобхватната договорка за свободна търговия ще включва всичко – от финансовите услуги и разпоредбите за генезис на стоките до митата, разпоредбите за държавна помощ и риболова, макар че обсегът и последователността на всяка бъдеща договорка следва да бъдат разисквани, показва " Ройтерс ".

След като е напуснала Европейски Съюз, Англия има право да стартира търговски договаряния с страните отвън съюза (но те би трябвало да стартират да работят, откакто британците към този момент не са част от единня европейски пазар). Номер едно в листата са Съединени американски щати и в Лондон се надяват на договорка преди президентските избори там при започване на ноември 2020 година

Джонсън и американският президент Доналд Тръмп обявиха в понеделник, че чакат продължение на тясното съдействие и договарянията за " амбициозно " съглашение за свободна търговия сред Англия и Съединени американски щати.

Ако Обединеното кралство и Европейски Съюз не съумеят да реализират съглашение за бъдещите си връзки и преходният интервал не бъде продължен, търговията сред тях ще се реализира по изискванията на Световната комерсиална организация (СТО) – тежко обременяващи бизнеса.

Европейски Съюз се надява да стартира търговски договаряния с Англия до март, оставяйки единствено 10 месеца за реализиране на съглашение и за утвърждението му от Лондон и Европейски Съюз, в това число и от парламентите на страните членки. Блокът упорства, че няма да подписа комерсиална договорка с огромен и стопански мощен комшия без солидни разпореждания, които да подсигуряват лоялната конкуренция.

Исканията на Европейски Съюз ще се съсредоточат върху екологичните и трудовите стандарти, както и върху разпоредбите за държавна помощ, с цел да се подсигурява, че Англия няма да може да предлага артикули на единния пазар на блока на незаслужено ниски цени.

Британската главоблъсканица се състои в това, че Обединеното кралство ще бъде сложено под напън да отслаби селскостопанските и питателните си стандарти, с цел да реализира двустранна комерсиална договорка със Съединени американски щати. Но това ще е ясно прекосяване на алена линия за Европейски Съюз, който би лимитирал достъпа до пазара си, с цел да отбрани личните си производители.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (848)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР