След три дни на мълчание Софийската митрополия потвърди, че е

...
След три дни на мълчание Софийската митрополия потвърди, че е
Коментари Харесай

Софийската митрополия потвърди за договорки с купувача на ЧЕЗ

След три дни на безмълвие Софийската митрополия удостовери, че е имала прелиминарен контракт за отдаването чартърен на две здания на площад „ Света Неделя “ с „ Инерком “ - купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ. Това излиза наяве от публикувано известие на Софийската света митрополия на интернет страницата й.

Предварителният контракт и съглашението са подписани на 22 декември 2016 година Това е станало след решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. Той е упълномощил Браницкия свещеник Григорийда подпише контракта, е посочено в известието.

Предварителният контракт и съглашението за наем на пространствата в две от постройките на епархията с „ Инерком “ е направен и препоръчан на Епархийския съвет за разискване и приемане от юрист Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска гилдия, се споделя в известието на Софийската митрополия.

В него е посочено още, че Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на финален контракт с „ Инерком “ ЕООД.

След съвещания със експерти са подхванати дейности за споразумяване на деловите връзки с „ Инерком “ в полза на Софийската света митрополия. Не се оповестява какви са тези дейности.

В формалното известие не се разясняват изискванията по предварителния контракт за наем.

Първи за съществуването на предварителния контракт сред Софийската митрополия и „ Инерком “ заяви изданието „ 19 минути “. По-късно документът беше възложен на публицисти и от депутати от Българска социалистическа партия. Те разясниха и подозрителното съвпадане на сключването на контракта за църковните парцели с гаранцията на заплащането на депозита от 5 млн. лева от „ Инерком “ на ЧЕЗ за присъединяване в процедурата по покупката на българските активи на компанията. Двата акта се случвт едновременно – края на 2016 година

Предварителният контракт сред " Инерком " и Софийската света митрополия за наем на 2744 кв.м от две здания на площад " Света неделя " е подписан на 22 декември 2016 година със период на деяние от 10 години. Той е от две страници и половина. Под тях стои подписът на Славчо Върбаков – брачен партньор на Гинка Върбакова.

Предишният наемател на постройките е била СИБанк. В банката са и сметките на Софийската митрополия, по които е заплатен депозитът от 150 000 лева без Данък добавена стойност, за което не е издадена фактура съгласно текста на съглашението.

Наемателяте щял да заплаща за пространствата по 15 000 лева на месец, което е малко над 5 лева на квадратен метър с Данък добавена стойност.Отделно " Инерком " се е заел с ремонта на постройката, което е повода цената да е толкоз ниска.

Остават въпросите към Българската православна черква Софийската митрополия отдала ли е двете здания в центъра на столицата чартърен, в случай че да на кого и против каква цена. Ако постройките не са отдадени какво счита да прави с тях.

Този въпрос не е бил обсъждан от Светия синод, защото той не е страна на по контракта, а всяка митрополия има право сама да взима решения по отношение на църковните си каузи. Това обясни в понеделник пред Mediapool протойерей Николай Георгиев.Той позволи, че е допустимо казусът да бъде прегледан на събирането на митрополитите на 28 и 29 март. Това обаче ще стане единствено, в случай че бъдат импортирани документипо случая, посочи протойерей Николай Георгиев.

Към момента няма публична позиция по тази договорка от страна на „ Инерком “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР