След тежкият работен ден и множеството телефонни разговори, които сте

...
След тежкият работен ден и множеството телефонни разговори, които сте
Коментари Харесай

Колко дълго може да издържите в най-тихата стая в света?

След тежкият работен ден и множеството телефонни диалози, които сте провели през днешния ден, не се ли нуждаете от малко успокоение?

Казват, че мълчанието е злато, само че в Съединени американски щати има стая, която е толкоз тиха, че може да направи всеки човек доста богат, в случай че може да остане в нея.

Най-дългото време, прекарвано от някого в „ безеховата стая ” в Орфийлд Лабораторикс в Южен Минеаполис е едвам 45 минути. Тя всмуква 99,99% от звуците и държи върха на Гинес за най-тихото място в света. Ако човек се задържи по-дълго време в стаята има възможност да стартира да халюцинира.

Стаята е построена от еднометрови акустични абсорбатори от стъклопласт, двойни стени от индустриална стомана и бетон, пълен 30 см. Основателят и президент на лабораторията Стивън Орфилд споделя за какво е мъчно да останем дълготрайно време на такава тишина:

" Когато е безшумно ушите се приспособяват. Колкото е по-тиха стаята, толкоз повече неща стартирате да чувате – ударите на сърцето си, мощно къркорене в стомаха си, даже от време на време чак белите си дробове. В „ безеховата стая ” вие сте звука. И това е доста дезориентиращо прекарване. "

Орфилд изяснява, че то е толкоз разконцентриращо, че е наложително да стоиш седнал: " Човек се ориентира посредством звуците, които чува като се движи, а в тази стая нямате никакви ориентири. Така че, в случай че останете в нея половин час, би трябвало да седнете на стол "

Тъй като тази стая е в действителност най-тихото място в света, тя се употребява за разнообразни цели, в това число и от НАСА, която изпраща там астронавтите си, с цел да симулира това, което ще звучи в космоса. Също по този начин разнообразни компании се възползват от тишината, с цел да тестват какъв брой шумни са продуктите им или да се оцени качеството на звука. /Пауза Moreto.net
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР