След статуетката на кон, открита преди броени дни, при разкопките

...
След статуетката на кон, открита преди броени дни, при разкопките
Коментари Харесай

Откриха ценни венециански монети при разкопките на крепостта Русокастро

След статуетката на кон, открита преди броени дни, при разкопките на крепостта Русокастро, археолозите са се натъкнали на три сребърни венециански монети. Това са грошове, известни с името „ матапани “. Две от тях са отсечени при ръководството на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 – 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 – 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави мъчно да се дефинира при ръководството на кой венециански държател е отсечена. От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на престол, а от другата – св. Марко, настойникът на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга ръкохватка.
Монетите са открити при изследването на монументална постройка с към момента неизяснена функционалност, която е локализирана през сегашния археологически сезон в Русокастро. В момента скъпите монети се почистват в реставрационно ателие.
Разкопките на средновековния град Русокастро се управляват от Регионален исторически музей – Бургас, и са финансирани за поредна година от Община Камено и Министерство на културата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР