След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско

...
След рекордно дълга процедура, продължила почти 7 години, традиционното кипърско
Коментари Харесай

Кипърското сирене халуми вече е защитена марка в ЕС

След рекордно дълга процедура, траяла съвсем 7 години, обичайното кипърско сирене халуми най-накрая получи европейска регистрация като артикул със „ предпазено название за генезис ”, заяви публично държавното управление в Никозия. Освен икономическо значение събитието има и политически привкус на фона на нерешения Кипърски въпрос, предава БНР. 

„ Важен ден за нашата татковина, в интерес на всички кипърски производители, кипърски гърци и кипърски турци ”. Така президентът на Кипър Никос Анастасиадис дефинира сполучливото приемане от страните членки на регламента за регистрация на халуми със предпазено название за генезис.

Процесът на утвърждение продължи извънредно дълго - Кипър подаде заявление за европейска еднаквост на най-важния си обичаен артикул още през 2014 година, което бе оповестено в Официалния вестник на Европейски Съюз едвам през юли 2015 година Оттогава европейското досие на сиренето се трансформира от стопански в политически въпрос и бе обвързано с решаването на кипърския спор.

Европейската регистрация за „ халуми/хелим ”, както се назовава от кипърските гърци и кипърските турци, се разгръща върху производителите от двете общности, макар продължаващото им разделяне. С нея се подсигурява, че сирене под това име може да се прави единствено на острова, при избрани стандарти за неговия състав и софтуерен развой. 

С получения първи европейски патент за артикул в северните територии на Кипър се позволява създаденият в тях хелим да се изнася законно за европейския пазар, като за задачата предходната седмица бе изменен и регламентът за търговия през „ Зелената линия ” сред двете елементи на острова.

Халуми е вторият по значение изхабен артикул на Република Кипър, а хелим дава една трета от експорта на непризнатата Севернокипърска турска република. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР