След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията трусове

...
След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията трусове
Коментари Харесай

Румъния спешно укрепва стари сгради в случай на земетресение от 8 по Рихтер

След разрушителното земетресение в Турция и Сирия и серията земетресения в Румъния, северната ни съседка се приготвя за вероятно земетресение с магнитуд 8 по скалата на Рихтер.

С европейски средства държавното управление е закупило 6 нови хеликоптера " Блек Хоук Сикорски ", разкрити са и 8000 нови работни места за пожарникари. Така при злополучие на терен ще могат да оказват помощ 38 хиляди огнеборци, заяви в извънредно изявление за държавният секретар на Департамента за изключителни обстановки доктор Раед Арафат.

При всяко разклащане на земята жителите на сеизмичните зони Букурещ, Галац, Фокшани и Яж изтръпват от смут, да не ги сполети покруса като тази в Турция.

" Бях доброволец в 8-етажен блок в Хатай, който беше рухнал. Успяхме да спасим двама души, брачен партньор и брачна половинка, само че за жалост не можахме да спасим детето им. Когато ги открихме, и тримата бяха прегърнати. Не мога да си показва да преживеем такава покруса и в Румъния ", разяснява лейтенант Богдан Тома – Департамент за изключителни обстановки - Румъния.

Департаментът за изключителни обстановки подхваща ограничения, с цел да понижи загубите при вероятно разрушително земетресение.

" Изчислили сме, че в случай че земетресението е с магнитуд 8 по скалата на Рихтер, жертвите и ранените общо ще са 40 хиляди души, само че това е малко евентуално да се случи. Като споделям малко евентуално, това не значи, че не може да се случи ", изясни доктор Раед Арафат – държавен секретар на Департамента за изключителни обстановки.

Затова Румъния незабавно укрепва рисковите здания, които са 300 000. Много от тях не могат да бъдат избавени и ще бъдат съборени, а на тяхно място ще построят нови, по-стабилни. При злополучие най-вече ще се разчита на системата СМУРД, основана от палестенския доктор Раед Арафат. Тя сполучливо действа и в Молдова. В спасяването на хора един до друг работят медици, пожарникари и водачи, а хеликоптерите би трябвало да са на място до 20-ата минута.

" Румъния разполага с 10 бази за хеликоптери. Три от тях работят 24 часа. Тази година в Сучава откриваме 11-та база, ще получим и 6 хеликоптера " Блек Хоук Сикорски ", закупени с европейски средства. Те ще бъдат разположени в разнообразни точки на страната, в това число и в Черно море. През юли ще дойдат и два нови самолета, които ще транспортират пациенти и отвън Румъния ", изясни доктор Раед Арафат.

На обществени места в Румъния ще бъдат сложени и дефибрилатори, които ще могат да се употребяват при потребност, до момента в който дойдат екипите на СМУРД. Със сигурност обаче, макар че има опция, популацията няма да бъде известено, че следва трус, с цел да се избегне суматохата.

" Хората си мислят, че имат тези 20 скъпи секунди, а те действително може да са пет секунди и по този начин ще са изложени на огромна заплаха ", изясни доктор Раед Арафат.

Най-силното земетресение през последните 50 години в Румъния е било с магнитуд 7,6 по скалата на Рихтер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР