След падането на правителството на Кирил Петков всичко изглежда възможно

...
След падането на правителството на Кирил Петков всичко изглежда възможно
Коментари Харесай

Историческо пречупване, отново. Какво идва след сваленото правителство

След рухването на държавното управление на Кирил Петков всичко наподобява допустимо - и за положително, и за неприятно. Това настояват специалисти, към които се обърна Свободна Европа. Едно от опасенията им е това: да не би България да завие на Изток, в това число и посредством длъжностен кабинет на Румен Радев.

"Продължаваме смяната " би могла да завоюва хората, в случай че сполучливо изясни на какво се дължи рухването на властта, твърди политологът Евгений Дайнов. Но пък един от досегашните шансове на партията е намалял: да сформира държавно управление в настоящия парламент, споделя неговият сътрудник Огнян Минчев.

И двамата са единомислещи, че възможен длъжностен кабинет, образуван от президента Румен Радев, би могъл да обърне България на Изток.
Какво ще се случи с „ Продължаваме промяната “
Петков към този момент направи изказване, че партията ще продължи да се бори. „ Ние ще продължим в тази борба да отвоюваме страната си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия “, сподели той в сряда в Народното събрание малко след гласуването на вота.

За да ръководи още веднъж, "Продължаваме смяната " (ПП) би трябвало или да оползотвори мандата, който ще ѝ бъде връчен от президента, или да завоюва на възможни предварителни избори.

Според Огнян Минчев , вероятността да се случи първото е намаляла след сполучливия избор на съмнение. „ Оползотворяването на нов мандат (…) ще бъде доста по-трудно и с доста по-малко шансове за триумф, в сравнение с досегашната опция въпреки всичко тази коалиция да бъде закърпена и непокътната “, сподели Минчев пред Свободна Европа.

По думите Евгений Дайнов обаче има опция партията на Петков да резервира въздействието си в дълготраен проект, в случай че изясни на хората вярно за какво обединението е била свалена от власт и какво следва от това.

„ Най-лесното пояснение е, че с цел да вземат едни 4 милиарда и да си ги разпределят, едни хора смъкнаха държавното управление, тъй че да няма бюджет, в който има обществено подкрепяне в поддръжка на безусловно всички българи “, споделя Дайнов.

„ И другото огромно пояснение е, че свърши времето на корупционери, бандити, далавераджии и впрочем. Има нов век, нови хора “, прибавя той.
Може ли Радев да пренасочи страната
Един от главните въпроси при вероятно служебно държавно управление, формирано от Румен Радев, е дали то ще продължи твърдите евроатлантически политики на досегашната власт, или може да тласне страната към Русия.

Радев публично заема прозападни позиции, макар че през годините е защитавал и проруски тези. По време на него и съперника му на балотажа на президентските избори през 2021 година Анастас Герджиков президентът беше запитан „ чий е Крим “. Той отговори, че „ сега е съветски, кой да е “, като.

След началото на войната той осъди съветската експанзия, само че и се изрично на изпращането на военна помощ на Украйна и български самолети да охраняват небето над страната, макар че участието ѝ в НАТО допуска, че и други страни членки могат да пазят територията.

Както Дайнов, по този начин и Минчев, считат, че има риск посредством съставянето на служебно държавно управление Радев да промени евроатлантическия курс на страната.

“Има сходна заплаха, тя постоянно е съществувала, още от първите служебни кабинети, когато Радев на процедура се зае с деструктуриране на цялата страна като институционална структура ”, твърди Минчев.

По негови думи в резултат на „ продължаващия развой на фрагментация и разпад на партийнополитическата система “ президентът ще съумее да продължи във времето своето ръководство с един или няколко служебни кабинета. По време на тези държавни управления съгласно политолога президентът ще се опита да вкарва в ръководството практики и направления, които не подхождат на стратегическия избор на България за участие в Европейския съюз и в НАТО.

Според Дайнов това би довело до публично неодобрение, и то от хората, които го поддържаха през последните години в битката срещу корупцията.

„ Ако продължи антикорупционни дейности, няма да може елементарно или по никакъв начин България да бъде обърната на Изток. Ако [президентът] в името на някаква източна своя политика реши да обръща България на Изток, просто всичкият народ ще му се изсипе отново през президентството, само че ще викат против него този път “, споделя Дайнов.
Едно уверено поевропейчване на България ги оставя без корупционни доходиЕвгений Дайнов
Той прецизира също, че твърдата прозападна позиция на страната е неизгодна освен за президента, само че и за „ корупционерите “. „ Те доста добре схващат, че едно уверено поевропейчване на България ги оставя без корупционни приходи “, споделя още той.
Каква е процедурата
Успешният избор на съмнение води до обстановка, в която България попадна три пъти през предходната година – връчване на мандати за сформиране на ново държавно управление, вероятно съставяне на служебно такова и предварителни избори.

Първият мандат ще бъде връчен на Политическа партия, които споделиха, че ще го одобряват и ще опитат да образуват държавно управление. В случай че не съумеят, процедурата планува президентът да даде идващия мандат на втората по величина група в Народното събрание – тази на ГЕРБ. Тя към този момент заяви, че ще върне мандата. Третият и финален мандат се връчва на партия, определена от президента.

Ако и трите опита не съумеят, идва редът на служебно държавно управление и предварителни избори.

Докато на предходни избори обаче главната разграничителна линия е била корупцията, новото прегрупиране на властта зависи и от втори фактор – евроатлантическата ориентировка на страната на фона на започнатата от Русия.
Какво ще стане на последващи избори
По думите на Дайнов към момента е рано да се вършат прогнози за това какво ще решат гласоподавателите при последващи избори. „ Нито едно изследване не е отразило тази неразбория, която настъпи в последната седмица, а и тя не е улегнала още. Тоест аз чакам от малко малко достоверни изследвания август някъде “, споделя той.

Минчев има по-конкретна визия за това какво може да се случи в страната. Според него, в случай че не бъде прекъсната продължаващата фрагментация на парламентарните сили в някакъв миг, може да настъпи концентрация в посока властнически надзор. „ И аз съм един от хората, които постоянно са подозирали, че актуалният настоящ президент има поради тази опция “, споделя той.

Според Дайнов обаче е нужен един напълно нов модел на ръководство. „ В момента се повтарят събитията от 90-а година “, споделя той. „ Трябва да излезем от един остарял модел, нефункциониращ, на общество и на стопанска система, и на ръководство и да се направи нов модел. [ "Продължаваме смяната "] би трябвало да кажат, че става дума за историческо изкривяване още веднъж. И да, тези, които останат от неверната страна на историята, би трябвало последователно да отмират, по този начин да се каже “.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР