След отрупаната великденска трапеза и голямото преяждане по празниците е

...
След отрупаната великденска трапеза и голямото преяждане по празниците е
Коментари Харесай

Какво да правим след голямото преяждане по Великденските празници?

След отрупаната великденска софра и огромното преяждане по празниците е време да сложим ред в дневното си меню. 

" Време е в делничните дни да минем към нормалния си модел на хранене. Това не значи стресово прекосяване към мощни и нежелани от организма рестрикции, тъй като това би било стрес. А последователно прекосяване към един по-олекотен откъм енергийна стойност и наличие на съсредоточени храни модел на хранене ", каза диетологът проф. Донка Байкова в " България заран ".

Тя разясни, че би трябвало да се премине към по-леки скотски белтъчни храни - мляко и млечни артикули. Диетологът добави, че ако включваме скотски храни в менюто си, трябва да са риба, птиче месо, бели меса и яйца.  

" В края на седмицата още веднъж ще има някакви празнични дни. А незабавно по-късно към този момент няма да имаме и предпочитание за никакви меса. Ще минем малко на ограничаващо хранене. Колкото по-дълго се бавим с това наше деяние, толкоз по-трудно ще ни стане за лятната почивка да бъдем във форма ", изясни проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя акцентира, че всяка мощна рестрикция значи риск от неспособност да се задържи ниско тегло и ще има йо-йо резултат при излизане от схемата на хранене. Диетологът посочи, че затова процесът на намаляване би трябвало да става последователно и постепенно. 

" Можем да предприемем някакъв диетичен режим, в който за две седмици да върнем тежестта на нормалните му ниски равнища. През ден консумираме обикновено хранене, да вземем за пример три пъти седмично някаква животинка белтъчна храна - риба и бели постни меса; два пъти постни дни по вегански модел и доста зеленчуци. А през ден ще си позволим да консумираме кисело мляко със зеленчуци и плодове. На обяд и на вечеря кисело мляко със зеленчуци под всякаква форма. Плодовете ще участват с киселото мляко на закуските. Междинно, в случай че сме гладни, ще консумираме една филийка пълнозърнест самун с лютеница или овесени ядки с плодове ", обясни проф. Байкова.

Тя означи, че в случай че става дума за събаряне на повече килограми, би трябвало да е ясно, че универсална диета няма, а след три седмици организмът обезврежда диетата, с цел да оцелее.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР