След оставката на британския премиер Лиз Тръс Великобританияочаква с нетърпение

...
След оставката на британския премиер Лиз Тръс Великобританияочаква с нетърпение
Коментари Харесай

Кой ще новият премиер на Великобритания? Водят се спорове за кандидатурата на Джонсън

След оставката на английския министър председател Лиз Тръс Великобританияочаква с неспокойствие да разбере кой ще се кандидатира и ще стане неин правоприемник.

Спор към кандидатурата на някогашния министър председател Борис Джонсън се заражда в Консерваторската партия. Според народен представител на торитеДжонсън не е индивидът, който може да възвърне имиджа на партията.

Депутатът Роджър Гейл разгласи, че ще напусне партията, в случай че Джонсън се реалокира назад на „ Даунинг стрийт “.

От друга страна, някогашният министър на културата Надин Дорис, другарка на Джонсън, назова някогашния министър председател „ победител “.

Sky News цитира член на кабинета, който споделя, че Джонсън е съумял да накара 100 депутати от торите да го поддържат. Тебиха му били нужни за кандидатстване. Джонсън подаде оставка преди шест седмици след няколко абсурда и под мощен напън от неговата група.

Сунак, Мордаунт и Брейвърман в ролята на любимци

Фаворитите за правоприемник на Тръс сега са някогашният министър на финансите Риши Сунак и министърът по парламентарните въпроси Пени Мордаунт, както и министърът на вътрешните работи Суела Браверман от десния закостенял лагер, която подаде оставка в сряда.

Тръс разгласи оставката си в четвъртък. Причината бяха пазарните разтърсвания порадиикономическа стратегия, която също беше подложена на остра рецензия отпартийни членове.



Тръс няма да получава годишна надбавка

Лидерът на опозиционните либералдемократи Ед Дейви прикани Тръс да не получава надбавката от 115 000 паунда годишно, която е нормална за някогашни министър председатели. „ Работата от 45 дни не би трябвало да ви обезпечи пенсия, която е многократна на тази, която елементарните хора получават след цялостен живот работа “, сподели Дейви пред радио LBC.

Избори най-късно до края на идната седмица

Най-късно до петък идната седмица би трябвало да бъде определен нов държавен началник. За да вземат участие в конкуренцията, претендентите се нуждаят от поддръжката на най-малко 100 депутати, както партията разгласи в четвъртък.

Номинации могат да се одобряват до понеделник. Ако повече от двама претенденти преминат това затруднение, следва да се гласоподава сред тях в парламентарната група. Ако има двама финалисти, партийната група може да реши сред тях посредством онлайн гласоподаване през седмицата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР