След онова, което наричате конституция“, а то не е такова,

...
След онова, което наричате конституция“, а то не е такова,
Коментари Харесай

Явор Божанков към ГЕРБ: Предлаганите от вас промени в Изборния кодекс са просто избори по гербаджийски

„ След това, което наричате „ конституция “, а то не е такова, ни оферирате нещо, което наричате промени в Изборния кодекс, само че това са просто избори по гербаджийски. И конституцията ви беше унищожена от рецензии от всички конституционалисти, и този план срещна отпор от специалистите в страната – от държавните органи и от неправителствения бранш “.
Така се обърна към ръководещата коалиция националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков от трибуната на Народното събрание.

„ Прехвърляте с този план цялата отговорност на ЦИК и получихте отговор – оставка, в опит на ръководителя на ЦИК да се избави от това, което се задава. Прехвърлихте отговорността към държавните органи – прочетете техните мнения “, продължи Божанков.

По неговите думи, в случай че с конституцията ГЕРБ желаят да завоюват още два месеца политическо време, с измененията в Изборния кодекс желаят да се възпроизведат и да завоюват легитимност, каквато те нямат. „ Затова употребявате машините, които са нещо хубаво, само че ги въвеждате по вашия си метод – неспособно “, добави депутатът от левицата.

Явор Божанков обърна внимание, че ръководещите са планували компанията, която прави компютърна обработка на данните от изборите към този момент да не се избира с конкурс, тъй като „ една и съща компания печелила “: „ Колеги, предупреден победител има и в публичните поръчки. Защо напряко не прикрепите в конституцията ви и в Изборния кодекс и да е ясно – Бойко Борисов афишира спечелилите. “

Божанков цитира и мнение на Transparency International, което гласи: „ Предложеният текст основава опасности за изборния развой, които показват цялостно недоумение на проблемите в тази област и основават условия да разрушат напълно публичното доверие към изборите в страната “.

„ Това е мнението за вашия Изборен кодекс “, приключи Явор Божанков.

Крум Зарков: Историята на Изборния кодекс в този парламент е срамна


.


“Цялата история на Изборния кодекс в този мандат е много срамна и продължава да е такава. Причина за това е, че ние обсъждаме по едно и също време два законопроекта, които касаят един и същи кодекс, само че доста разнообразни материи. Когато питате какво е отношението на Българска социалистическа партия към законопроекта на Движение за права и свободи, то е срещу.” Това съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков от парламентарната естрада.

Социалистът акцентира, че законопроектът на Движение за права и свободи няма да мине, само че планът за закон, който най-вероятно ще стане право, е този на ГЕРБ, като той е значим в подтекста на задаващите се избори: “Трябваше да се подсигурява машинното гласоподаване и да се улесни метода за осъществяване. Вместо да се улесни процесът, той се усложнява.”

“Идеята на този закон е и друга - да избави от отговорност изпълнителната власт. Правителството и Министерски съвет имат отношение към изборния развой, в този момент настоящият Изборен кодекс споделя отговорността сред ЦИК и държавното управление, само че държавното управление искрено не оказва помощ, да не кажа, че пречи”, акцентира Зарков.

Народният представител напомни, че е индикативен и фактът за отхвърли на ГЕРБ за диалог по тези въпроси. “Сега със закон всичко би трябвало да се прави от ЦИК, от Информационно обслужване, от Бог знае кого, единствено държавното управление да не е в процеса. Защото се търси не кой да извърши закона, а кой да поеме отговорност за авансово заложеното му несъблюдение.”, приключи Крум Зарков.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР