След ожесточен дебат днес Бундесратът (втората камара на германския парламент)

...
След ожесточен дебат днес Бундесратът (втората камара на германския парламент)
Коментари Харесай

Германия прие задължителна ваксинация за определени категории

След яростен спор през днешния ден Бундесратът (втората камара на немския парламент) утвърди измененията в Закона за отбрана от инфекции, заяви „ Тагесшау”. Промените ще влязат в действие в оптимално къси периоди.

Няколко часа по-рано Бундестагът одобри препоръчаните промени с голямо болшинство.

Законът вкарва наложителна имунизация за избрани категории жители. От средата на март 2022 година чиновници в лечебни заведения или места за грижи, изключително изложени на риск от Covid-19, ще подлежат на наложителна имунизация. Изискването ще важи за домове за остарели хора и лечебни заведения, заведения, в които се поставят грижи за хора с увреждания, дневни клиники, медицински практики, служби за незабавна помощ и социално-образователни центрове.

С новия закон федералните провинции могат да разпореждат затварянето на клубове и нощни заведения, както и на заведения за хранене. За да се ускорят бустерните имунизации, на зъболекари, ветеринарни лекари и фармацевти също би трябвало да бъде позволено краткотрайно да слагат ваксини против ковид.

Федералният министър на опазването на здравето Карл Лаутербах разгласи битката против пандемията от ковид за първостепенна цел на новото немско държавно управление. „ Основният приоритет за нас е отбраната на популацията по време на здравната рецесия “, сподели той във връзка промените на Закона за отбрана от инфекции. „ Ще създадем всичко допустимо, с цел да сложим бързо завършек на тази рецесия. С поправките на Закона за отбрана от инфекции ще бъде основан инструмент за спиране на Делта вълната на пандемията и да предотвратим оптимално вълната на Омикрон”, сподели Лаутербах.

Новият закон е и средство за несъмнено посрещане на Коледа. „ Трябва да подсигуряваме, че най-малко Коледа и пътуванията до околните ни могат освен да се осъществят, само че и да бъдат безвредни “, сподели той в първата си тирада като здравен министър. Това е изцяло допустимо, в случай че се съблюдават прецизно защитните ограничения.

Лаутербах прикани опозицията към съдействие, защото пандемията е „ предизвикателство за всички нас” и акцентира, че „ нямаме време за губене”.

Най-остра беше рецензията на Алтернатива за Германия (АГ). Лидерът на партията Тино Хрупала акцентира, че „ доверието на жителите в политиката е мощно разтърсено “. „ Това, което претърпяваме тук, в Германия от две години, са непрестанно изменящи се изказвания на водещи политици. И изказванието, че няма да има наложителна ваксина, е обърнато наобратно от „ светофарната” коалиция. Това е нарушаване на обещанията”, акцентира политикът, който дефинира речта на Лаутербах като "демагогия ". „ Като федерално държавно управление би трябвало да държите обществото дружно, а не да го разделяте “, сподели Хрупала.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР