След огласяване на нови имена в списъка Магнитски - този

...
След огласяване на нови имена в списъка Магнитски - този
Коментари Харесай

Румен Овчаров за Магнитски: Нищо не ме притеснява

След разгласяване на нови имена в листата " Магнитски " - този път за злоупотреби в областта на нуклеарната енергетика, част от уличените проговориха пред медиите. Не закъсняха и политическите мнения. Според левицата това е опит за налагане на стопански ползи на Съединени американски щати у нас. От ГЕРБ пък се разграничиха от някогашния си финансов министър Владислав Горанов.

Името на някогашния енергиен министър Румен Овчаров през вчерашния ден беше огласено в листата Магнитски поради присъединяване му в корупционни контракти с съветски енергийни компании от които е получил 5 милиона евро в сметки в офшорни банки.

В документа се показва, че той е получавал подкупите, с цел да подписва контракти с закрепена цена за съветски газ, нуклеарно гориво и за поддръжка на АЕЦ " Козлодуй ". Самият Овчаров към този момент отхвърля всевъзможни мнения.

Румен Овчаров: Съединени американски щати могат да си приказват каквото си желаят.
Българска национална телевизия: Има ли нещо, което ви тормози?
Румен Овчаров: Не, нищо не ме тормози.
Българска национална телевизия: Имате ли офшорни сметки?
Румен Овчаров: Ако има нещо ще ви извикам и ще ви кажа. Сега в случай че обичате ме оставете

Бившият изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Александър Николов съобщи за " По света и у нас ", че е сюрпризиран и няма никакво пояснение по какъв начин името му е попаднало в новия лист.

За него се показва, че до момента в който е бил отпред на централа дружно с различен някогашен началник на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов са получили 5 милиона лв. подкупи от задгранични лица против гаранции по договорите на нуклеарната централа.

" Аз съм бил изпълнителен шеф на АЕЦ 2011 година, т.е. преди 12 години съвсем, нямам си изобщо визия, най-малко от претекстовете, които ми пратиха, да имам нещо общо с тази работа. Шокиран съм ", съобщи пред Българска национална телевизия Александър Николов, някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй ".

Според Българска социалистическа партия новият лист има за цел да разчисти пътя на американските бизнес ползи в българската нуклеарна енергетика.

" Интересното в този лист е, че има трима индивида директно свързани с атомната енергетика на България. А знаем, че се разиграха през последните месеци много забавни обстановки, в които надали не американската компания " Уестингхаус " желае да влезе в АЕЦ " Козлодуй " без търг и без конкурс, нещо, което не е от най-хубавите неща и не съм сигурен кое е най-хубавото за ползите на страната. Ние би трябвало да пазиме националните ползи на България ", сподели още Борислав Гуцанов.

В листата " Магнитски " попадна и някогашният финасов министър в няколко кабинети на ГЕРБ Владислав Горанов поради присъединяване в корупционна скица, вследствие на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в подмяна на удобно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Не закъсня реакцията на Бойко Борисов.

" Вчера по закона " Магнитски " беше глобен Владислав Горанов. Искам да припомня, че още тогава той беше освободен като министър и народен представител и от този момент не е взел участие в нито една листа на партията. Дотолкова можем да се разграничим като партия. Ако има доказателства, има органи, които да проверяват ", разяснява в Стара Загора водачът на ГЕРБ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР