След обществено възмущение водачът на полската управляваща партия днес обяви,

...
След обществено възмущение водачът на полската управляваща партия днес обяви,
Коментари Харесай

Орязват заплатите на властта в Полша

След публично отвращение лидерът на полската ръководеща партия през днешния ден разгласи, че заплатите на политиците ще бъдат понижени, а министрите ще би трябвало да дарят получените неотдавна награди за щедрост, съобщи Асошиейтед прес.

Полските министри ще би трябвало да дарят на католическата благотворителна организация "Каритас " наградите си за 2017 година, а заплатите на парламентаристите евентуално ще бъдат понижени с 20 %, реши ръководещата партия, реагирайки на неочаквания срив на рейтинга си в сондажите.

"Министрите и държавните секретари взеха решение доникъде на май да дарят бонусите си на "Каритас " за обществени дела ", заяви шефът на "Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински, представен от Франс прес, след заседание на политическия комитет на партията. "Глас национален - глас божи ", добави той на латински.

ПиС реши да внесе неотложно в Народното събрание законопроект за понижаване на възнагражденията на депутатите и сенаторите с 20 %. Партията ще желае също въвеждане на таван на заплатите на кметовете и други районни и локални висши служители, които постоянно получават по-високо заплащане от членовете на държавното управление.

Освен това шефовете на държавни и общински предприятия към този момент няма да получават каквито и да било спомагателни хонорари, които постоянно удвояват заплатата им, сподели Качински.

Годишните награди, които си е отпуснало държавното управление за 2017 година, както стана известно през февруари, са възлизали на 15 000 до 19 000 евро. Тези суми шокираха част от обществеността, защото междинната работна заплата в Полша е към 1000 евро, а заплащането на доста от поляците въобще не доближава това ниво.

Обществената реакция стана още по-остра, откакто някогашният министър председател Беата Шидло сподели пред телевизионните камери, че наградите са били изцяло законни и съответствали "на тежката работа ", вършена от министрите.

Медиите и опозицията незабавно припомниха изказванията на Качински и партията му от времето, когато самата тя беше в съпротива. Тогава те подлагаха на критика яростно наградите - доста по-скромни, които получаваха министрите в центристкото държавно управление на Доналд Туск.

Въпросът се разрасна лавинообразно в медиите и в допитване на института "Кантар МБ " за частната телевизия ТВН утвърждението за консервативната партия се срина ненадейно и невиждано от идването й на власт през 2015 година Според допитването желание да гласоподават за ПиС имат в този момент 28 % от запитаните, при 40 на 100 преди.

Парламентарните избори в Полша ще се състоят през есента, отбелязва Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР