След обрата в позицията на управляващите по отношение на забраната

...
След обрата в позицията на управляващите по отношение на забраната
Коментари Харесай

Зърнопроизводител и финансист в спор за падането на забраната за внос на украинска продукция

След обрата в позицията на ръководещите във връзка с възбраната на вноса на украинско зърно – какво следва? Позиции по тематиката сблъскаха в студиото на „ Добро утро, Европа “ финансистът Преслав Райков и Радослав Христов, който е член на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите и ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Според Христов решението на политиците е национално изменничество, а съгласно Райков – една антипазарна мярка по-малко.
Не чакахме такова изменничество от страна на политиците. Не може да подпишеш подобен документ с 5 страни, с който да искаш да има регулация на избран импорт на артикули от Украйна и в последния миг да се извъртиш на другата страна. Това е национално изменничество.
Радослав Христов, член на УС на Асоциацията на зърнопроизводителите

„ Според мен решението е изцяло вярно. Ситуацията в Полша, Румъния и Унгария е по-различна. Полша е страна, която най-вероятно след изборите ще премисли своята политика и ще анулира възбраната. Ситуацията е вярна, пропазарна. Правителството осъзна, че тази мярка нямаше никакъв ценови резултат. Смешно е да твърдим, че можем да повлияем на подобен световен пазар с 50 млн. тона продукция по света при 2 млн. тона, които произвеждаме ние. Смешен е аргументът, че тази антипазарна възбрана ще вдигне цените “, разяснява Райков.

По неговите думи българската продукция, в частност слънчогледът, постоянно се е търсила, само че тя не е задоволително. Според финансира преработвателите се нуждаят от двойно количество.

„ Намесата с пазарни забрани за импорт не взема решение казуса. Едни хора ги подведоха да считат, че възбраната ще има помогне “, счита той.
Продължава заблуждаването на българските фермери. Украйна продава на пазарни цени. Черноморският район продава на пазарни цени. Това е мултинационален пазар. Украйна не би продавала по-евтино, в случай че може да продаде по-скъпо.
Преслав Райков, финансист

„ Искахме да се купува българското зърно, а не украинското. Никой не е твърдял, че желае да забрани украинското зърно, с цел да се вдигнат цените. Мярката оказа помощ, защото се осъществя част от българското зърно, не всичкото, само че в никакъв случай не сме излизали с претекста „ дайте да забраним, с цел да вдигнем цените “, акцентира Христов.

„ Дават ли си сметка политиците, че този бранш създава 9 милиарда лева от Брутният вътрешен продукт на България? Кое произвеждане пазят – българското, украинското, европейското, американското? Решението е взето не въз основата на икономическа, а политическа логичност “, счита зърнопроизводителят.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР