След няколко месеца процедурите за влизане в страните от Шенгенското

...
След няколко месеца процедурите за влизане в страните от Шенгенското
Коментари Харесай

Променят се правилата в Шенгенската зона

След няколко месеца процедурите за влизане в страните от Шенгенското пространство ще се трансформират: ще стартира да действа Европейската система за информация и ауторизация на пътувания (ETIAS) и съпътстващата я Система за влизане/излизане (EES), оповестява ATOR.

 

Според Европейската комисия задачите на двете стратегии са " подсилване на вътрешната сигурност ", противопоставяне на противозаконната миграция и попречване на трансграничната престъпност и тероризма.

 

Системата EES ще се употребява за вписване на пасажерите от трети страни при всяко прекосяване на външна граница на Европейски Съюз. Системата ще записва името на лицето, типа на документа за пътешестване, биометричните данни (пръстови отпечатъци и изображение на лицето), както и датата и мястото на влизане и излизане. Тя ще може да записва отводите за прекосяване на границата, да разпознава по-ефективно лицата, които са пресрочили престоя си в страната, и да открива случаи на измами с документи и удостоверения за идентичност.

 

Базите данни на ETIAS и EES ще се " свързват " между тях. Освен това тези обширни биографични и биометрични данни на Европейски Съюз, в това число всички визови досиета, ще бъдат налични за потребление в действително време от граничните органи в цялото Шенгенско пространство. Например, в случай че обещано лице просрочи визата си за една страна и замине за друга, това ще бъде неотложно записано и изпратено на граничните управляващи на шенгенската страна, която е издала документа. По този метод системата EES ще улесни пътуването на добросъвестни пасажери от трети страни.

 

Така да вземем за пример ще се дава опция за сканиране на паспорт и пръстови отпечатъци, с цел да се избегне срещата с граничен чиновник. Устройствата ще сканират паспорта, лицето и четири пръстови отпечатъка на всеки пасажер. Разрешението за влизане или излизане ще бъде давано автоматизирано - след разбор на електронното " досие " на посетителя.

 

Понастоящем пасажерите, които влизат в Шенгенската зона, би трябвало да преминат през персонална инспекция и да получат щемпел на паспортния надзор. Европейски Съюз обаче счита тази скица за остаряла. Тя води до формиране на опашки, не дава изцяло надеждни данни за прекосяването на границата и не разпознава систематично лицата, които нарушават изискванията на позволения престой.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР