След нито един от сигналите за насилие в социалните домове

...
След нито един от сигналите за насилие в социалните домове
Коментари Харесай

Красимир Кънев, БХК: Прокуратурата и изпълнителната власт бездействат за насилието в социалните домове

" След нито един от сигналите за принуждение в обществените домове няма резултат.  Няма упрекнати, няма изправени пред съда. Нито за побоите в обществените институции, нито за побоите в психиатричните институции . Няма резултати във връзка с материални условия, дефицит на личен състав, изолираност. И прокуратурата бездейства, и изпълнителната власт ". 

Това сподели пред БНР Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет. 

По думите му до момента Комитетът е правил обществени изказвания единствено против пет страни , а единствено против България, Русия и Турция е правил повече от едно изказвания. 

" Изявлението е тежко леке върху интернационалната известност на България ". 

В предаването " 12+3 " Кънев акцентира, че обстановката би трябвало да се промени коренно

" Комитетът подсказва по какъв начин би следвало това да стане - като тези хора бъдат настанявани в дребни групови домове покрай градове или до места, в които биха им предоставяни подобаващи услуги . Много неща пречат за това - едно от тях е, че тези хора не са пред очите на никой, огромна част от тях не са гласоподаватели, околните им в множеството случаи са ги зарязали, тези домове са в дребни обитаеми места. В българските затвори се реализира прогрес, като едно решаващо изискване за този прогрес беше опцията за правозащитен мониторинг на организации като БХК . В психиатричните институции и в обществените домове обаче такива организации не се позволяват ".  

Интервюто с Красимир Кънев можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР