След напрегнатото очакване в петък, указът за избор на нов

...
След напрегнатото очакване в петък, указът за избор на нов
Коментари Харесай

Указът за избор на премиер не стигна до депутатите

След напрегнатото очакване в петък, указът за избор на нов министър председател не влезе за гласоподаване в Народното събрание.

На 22 март се предполагаше, че ще е основен ден в диалозите сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за бъдещото държавно управление, защото изтече последно даденият краен период за първия мандат, избран от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Цял ден с напрежение се чакаше в пленарната зала на Народното събрание да се гласоподава като изключителна точка предлагането за министър председател на Мария Габриел, или за кабинет с поправен състав след отхвърли на 11 от 19-те министри да са част от Министерския съвет, или тя да подава отвод от сформиране на държавно управление и Народно събрание да вземе решение да се премине към втория мандат.

Но на вятъра.

„ Ето, вратата е отворена. “ Така той отговори на въпрос на парламентарните кореспонденти дали ще остави отворена вратата за договаряния, влизайки през вратата в пленарната зала.

През целия деностана напрежението дали няма да бъде включена изключително точка в дневния ред. Право да предлага изключителни точки в програмата за деня има ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Затова в мига, в който той се обърна към депутатите с думите: „ Уважаеми сътрудници, ще предложа на вашето внимание... “, народните представители „ замръзнаха “ по местата си в очакване. Но още веднъж на вятъра. Желязков разгласи едночасова отмора до старта на парламентарния надзор. А пленарната зала избухна в смях.

Не е ясно какво ще се случи с връчения мандат на Мария Габриел. В Конституцията няма заложен период, който да лимитира във времето обстановка като тази.

Депутатите продължиха работата си по към този момент признатия дневен ред с парламентарния надзор, без изключителни точки, без изказвания. Направи усещане обаче, че народните представители от ръководещите обединения не бяха в залата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР