Майсторска конна езда, дефиле на автентични носии и нестинарска магия

...
Майсторска конна езда, дефиле на автентични носии и нестинарска магия
Коментари Харесай

За първи път в Севлиево - дефиле на автентични носии от цялата страна

Майсторска конна езда, дефиле на достоверни носии и нестинарска магия предложи първият ден на десетото юбилейно издание на националния фестивал „ Семе българско “ в Севлиево.



Гостите на празника се включваха непринудено в хората, които се завихриха пред откритата сцена в парк „ Казармите “,



а читалищата на територията на общината се надпреварваха да покажат умения в месенето, ръкоделието и фолклора.

„ Пожелавам на всички здраве и здрав корен, с цел да бъдат плодовете на нашия животвсе повече “, сподели кметът на Община Севлиево доктор Иван Иванов при откриването на 10-ото юбилейно издание на фестивала.



Той напомни, че с помощта на самодейността за 10 години са посадени хиляди дървета и милиони семена от остарели български сортове, които са дали началото на толкоз доста живот, с цел да пребъде семето българско.



„ 10 години нашият фестивал в сърцето на България въодушевява хиляди хора в цялата страна, “ акцентира в обръщението си към гостите основателят на събитието Ивелина Елмазова, а проф. Виолета Божанова го дефинира като фестивал, който поддържа традиците на духа. От името на сътрудниците от Селскостопанската академия,тя подари на доктор Иван Иванов кутия със семена от обичайни български сортове.

Най-голям интерес измежду гостите в първия ден на празника провокира дефилето на достоверни национални носии от цялата страна, предоставени особено за събитието от частни колекционери, осъществяването на фолклорния танцов отбор „ Развитие “, както и майсторската езда, стрелбата с лък и демонстрацията на бойни умения в най-новия театър на прабългарската школа за оцеляване „ БагаТур “.



Сръчни и сладкодумни представители на читалища отселата вобщината премериха сили в състезанието за ритуален самун и описаха за традициите, които са съчетали в своите творби.



В оспорваното състезание под мотото „ Никой не е по-голям от хляба “ спечелили станаха майсторите от НЧ „ Просвета 1928 “-селоГрадище, а техни подгласници-НЧ „ Развитие “ отсело Кормянско и НЧ „ Светлина “ отселоХирево. Всички те получиха почетни грамоти персонално от кмета на Община Севлиево доктор Иван Иванов, както и хубаво българско брашно за още доста празнични пити и погачи.



Читалищните сформира си оспорваха вниманието на гостите и с фолклорни осъществявания на откритата сцена в парк „ Казармите “, а в късния следобяд пристигна времето и на децата на Севлиево, които рецитираха, пяха и танцуваха.



Кулминация на музикалната стратегия в първия ден на фестивала беше концертът на световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова „ С България в сърцето “, който съчетава балкански ритми с джаз и танго.



А магията на празника приключиха снестинари от Лудогорието.



Запърви път в Севлиево под намерено небе беше открит Дом на словото, в който всеки може да остави и вземе обичана книга от български създател, а в Кошера за семена посетителите обменяха семена от остарели български сортове.



Притегателно място за гостите стана голям пъзел с шевици от разнообразни краища на страната, стартират от кмета на Община Севлиево доктор Иван Иванов, който избра да сложи логото на Общината. За по-малко от час мозайката беше подредена и се трансформира в желано място за фотография за спомен от претърпяното на фестивала „ Семе българско “.



Първият ден на фестивала предложи разнородни и забавни прекарвания за всички възрасти – работилници за децата, цветя, семена и разнообразни ръчни създадени за техните родители, баби и дядовци, благотворителни начинания с грижа за бъдещето и забавни лекции в зона „ Познание “, където имаше лекции - на проф. Виолета Божановазаселекциятакатонаука и изкуство за възстановяване на културните растения, наСлавян Стояновзатайните на българските шевици, завещани от предците ни, а колобъра Спас Мавров приказва за свещената задача на българите. От “Дар Лимец ” описаха за хляба на българите, а Младен Мургов - за тайнитена българските пробиотици. В неделния ден лекциите не престават от 10:00 часа. Наташа Маринова ще опише за адаптивното земеделие, фондация “Искам бебе ” ще споделят какво значи “Живота над всичко ”, а Христо Ашламинатора ще показа тайните на ашладисването.



Замисията на Гората.бг ще говориВеселин Спасов, който през днешния ден ще раздаде над 100 000 фиданки и плодни дръвчета в Севлиево. Румяна Халачева ще ни потопи в тайните на българските билки, а Ана Христова-вползите на етеричните масла.

От заклевам до върха - все българско!

ВИДЕО ЗА ТЕГЛЕНЕ:https://we.tl/t-qxqrCFvnO6

ОЩЕ СНИМКИ И ВИДЕА:https://www.facebook.com/sevlievo

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО:https://www.facebook.com/sevlievo
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР