След над 3-годишни зле прикрити заплахи да започне да изтегля

...
След над 3-годишни зле прикрити заплахи да започне да изтегля
Коментари Харесай

Янките си отиват вкъщи: Какво означава изтеглянето на американски войски от Германия?

След над 3-годишни зле прикрити закани да стартира да изтегля американските войски от Германия, в случай че Берлин не усили разноските си за защита, президентът Доналд Тръмп възприе твърдолинеен метод, обявявайки през вчерашния ден, че ще редуцира числеността на военния контингент на Съединени американски щати с повече от 25 %.

Около 34 500 американски бойци са ситуирани в Германия - числеността на контингента доближава 50 000, в случай че в сметката бъдат включени и цивилните чиновници на Пентагона. Тръмп разгласи, че броят на американските военни на дейна работа в Германия ще бъде понижен до 25 000, като са вероятни и по-нататъшни съкращения.

Има обаче възходящи опасения, че проектът на американския президент повече ще навреди на световната военна подготвеност на Съединени американски щати и на НАТО, в сравнение с ще накаже Германия.

Решението не бе разисквано с Германия или с другите страни членки на Алианса, а Конгресът не бе известен публично, което накара 22-ма републиканци, членове на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, да излязат с писмо, призоваващо за неговото преосмисляне.

" Заплахите, отправяни от Русия, не са намалели, и ние сме уверени, че такива сигнали за намаляване на уговорката на Съединени американски щати към НАТО ще насърчат още повече съветската експанзия и опортюнизъм ", се споделя в писмото до Тръмп, изпратено от конгресмена Мак Торнбъри от Тексас и негови сътрудници. Сенатор Джак Рийд, най-високопоставеният демократ в комисията по въоръжените сили към горната камара на Конгреса, назова хода на Тръмп " следващата услуга " към съветския президент Владимир Путин.

Ричард Гренел, който подаде оставка като дипломат на Съединени американски щати в Германия преди две седмици, обаче съобщи пред немския вестник " Билд ", че " никой не трябва да бъде сюрпризиран, че Доналд Тръмп изтегля бойци ".

Гренел, който да разяснява тази публикация, сподели, че той и други хора са упорствали Германия да усили разноските си за защита и са говорели за евакуиране на войски още от предишното лято. " Доналд Тръмп бе пределно явен, че ние желаеме да връщаме войски вкъщи ", - уточни той, като добави, че " в Германия въпреки всичко ще останат 25 000 американски бойци ".

Хипотезата, че изтеглянето на войски ще бъде наказване за Германия, обаче, подценява обстоятелството, че американските бойци към този момент са там не толкоз за отбрана на страната, сподели Бен Ходжис - генерал-лейтенант от запаса, който командваше американската войска в Европа от 2014 до 2017 година

В предишното останаха дните, когато стотици хиляди американски бойци бяха в подготвеност да се бият по улиците на Берлин или да преградят стратегическия Фулдски кулоар, през който руските бронетанкови елементи бяха подготвени да нахлуят (от Източна) в Западна Германия по време на Студената война.

" Войските и арсеналът, които Съединени американски щати са разположили в Европа, се намират там не с цел да пазят съответно Германия, а са част от нашия принос за цялостната групова непоклатимост и сигурност в Европа ", съобщи Ходжис, който в този момент е стратегически специалист към Центъра за разбор на европейската политика - основан във Вашингтон институт.

Американските военни обекти включват военновъздушната база в Рамщайн - основен стратегически център за интервенции в Близкия Изток и Африка и основна квартира на американските Военновъздушни сили в Европа и Африка; районния медицински център (американската военна болница - б. р.) в Ландщул, избавила живота на безчет ранени американци в Ирак и Афганистан; и щаба в Щутгарт на две американски военни командвания - европейското и африканското. Тук са също основната квартира на американската войска в Европа във Висбаден, базата за изтребители Ф-16 в Шпангдалем и образователният център в Графенвьор - най-големият подготвителен център на НАТО в Европа.

Според Ходжис тези обекти имат сериозно значение за американската световна военна конструкция.

" Онова, което не се взима под внимание, е изгодата за Съединените щати от това да имат изнесени напред сили и благоприятни условия, които можем да използваме освен за въздържане... само че и за прекачване другаде ", - сподели той. - Базата в Рамщайн е там не тъй като Съединени американски щати би трябвало да пазят Европа. Тя е аванпост, от който можем да летим за Африка, за Близкия изток. "

Тръмп даде да се разбере предишното лято, че обмисля прекачване на част от американските бойци от Германия в Полша, като сподели на гостуващия полски президент Анджей Дуда по време на срещата им в Овалния кабинет: " Германия не извършва това, което се чака от нея като член на НАТО, а Полша го прави. "

Дуда се пробва да притегли повече американски войски, като даже предложи Полша да финансира с 2 милиарда $ основаването на непрекъсната американска военна база, за която сподели, че може да бъде наречена " Форт Тръмп ". Очаква се най-малко част от основаните в Германия американски бойци да бъдат трансферирани в Полша.

След изказванията на Тръмп през юни предходната година посланикът на Съединени американски щати в Полша Джорджет Мосбакър написа в Туитър на 8 август, че " Полша съблюдава задължението си към НАТО да изразходва 2 на 100 от брутния си вътрешен артикул за защита, а Германия - не. Ние бихме приветствали прекачване на американски войски от Германия в Полша ".

След това Гренел написа в Туитър: " Обидно е да приемем, че американските данъкоплатци ще продължат да заплащат за над 50 000 американци в Германия, до момента в който германците изразходват своите остатъци за вътрешни стратегии ".

В отговор канцлерката Ангела Меркел посочи уговорката на Германия " да работи за постигане на задачата на НАТО за 2 % военни разноски ", като изрази вяра тя да бъде достигната до 2031 година.

Страните членки на Алианса се договориха на срещата си на върха през 2014 година (когато Русия анексира украинския Кримски полуостров) " да се стремят " да харчат 2 % от своя Брутният вътрешен продукт за защита. Оттогава военните разноски на НАТО се усилват всяка година. След избирането си за президент на Съединени американски щати през 2016 година Тръмп упорства тези 2 % да се фиксират като твърда цел и постоянно сочи Германия като основен извършител, въпреки че доста други страни също остават под този предел.

Според данни на НАТО немските разноски за защита през 2019 година са били 1,4 % от Брутният вътрешен продукт, а тези на Полша - 2 %. В безспорни стойности обаче Германия е похарчила предходната година 54 милиарда $ - третия максимален бюджет в НАТО след Съединени американски щати и Англия, а Полша - близо 12 милиарда $.

Германия в действителност би трябвало да дава повече (за отбранителни цели), сподели Ходжис, само че предвид на ползите на Съединени американски щати и НАТО ще бъде по-добре, в случай че Вашингтон притисне Берлин да изразходва повече средства за по-общи военни потребности, като транспортна инфраструктура, киберзащита и противовъздушна защита, и за държавното управление на Меркел ще бъде по-лесно да оправдае такива разноски пред значително пацифистки настроеното немско население.

" Не ни трябват повече немски танкове, трябват ни повече немски влакове, " - съобщи той. - Защо не погледнем малко по-стратегически и не помислим какво в действителност Германия може да обезпечи на Алианса? "

Дейвид Райзинг от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР