След началото на руската война срещу Украйна Алиансът и САЩ

...
След началото на руската война срещу Украйна Алиансът и САЩ
Коментари Харесай

Учението на НАТО „Балтопс-22“ салютира 500-годишнината на Шведския военен флот

След началото на съветската война против Украйна Алиансът и Съединени американски щати приведоха в положение на нараснала бойна подготвеност 140 000 военнослужещи в Европа, от които 100 000 са американци

Капитан I сан о. з. Васил Данов, Атлантически съвет на България

На 5 юни в Балтийско море започва „ Балтопс 22 “, обичайно военноморско обучение на НАТО в Балтийско море. Учението ще продължи до 17 юни с присъединяване на 45 бойни и спомагателни кораба, на 7 000 военнослужещи и на 75 самолета, със „ специфичното присъединяване на американския самолетоносач „ Керсадж “ (Kearsargе) “, както се споделя в холивудските кино продукции.
Учението бе намерено в Стокхолм и ще завърши в немското пристанище Кил. Официални източници от НАТО оповестиха, че 51-ят по ред „ Балтопс “ (първият се е състоял през 1972 г.) е отдаден на 500-годишнината на Шведските военноморски сили, както и на идното присъединение на Швеция и Финландия към Северноатлантическия алианс. Действията на солидните корабни и авиационни армади са ръководени от авиационния център в немския град Удем.
Сценарият планува да бъдат отработвани и съгласувани десантни и интервенции за обезпечаване на морските връзки, битка против подводници, противовъздушна, противоминна защита и здравна евакуация по море.
Първата морска противоминна група на НАТО SNMG1 е една от четирите непрекъснати военноморски групи на Алианса и е натоварена с интервенции за обезвреждане на минната опасност. Тя е част от силите за бързо реагиране на НАТО и може незабавно да дойде във всеки заплашен район.

Стари рани

На формалната гала не можеше да не бъде упоменат вековният агресор и опасност за другите балтийски държъви – царска, руска, а в този момент Путинова Русия.
Още от времената на Петър I съветски бойни кораби пиратстват в Балтийско море, вероломно и без забележими аргументи обстрелват пристанища и кораби на страни, с които нямат оповестени война или скъсани дипломатически връзки. В историята на Балтика са записани десетки случаи, когато през ХVII и ХVIII век Повелителката на моретата Англия е била принуждавана или викана от нападнати по-малки страни да вкарва солидни флотилии и да изпраща съветските морски нашественици назад към Финския залив и още недостроения Санкт Петербург.
Този път ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили съобщи във Стокхолм, че присъединението на Финландия и Швеция към Алианса ще сложи Русия в „ мъчно военно състояние “, откакто тя остава единствената страна в басейна на Балтийско море, която не членува в НАТО.
Така без бойни дейности цивилизованият свят още един път уточни историческото място на азиатските варвари и показва невъзмутимата си решителност да ги зачеркне от лицето на планетата, в случай че се наложи.

 nato_uchenie2.jpg

Самолетоносачът за битка с подводници „ Керсадж “ и хеликоптери за битка с подводници SH-3A „ Сий Кинг “

„ Отговорът “ на Русия както постоянно е нервен и диспропорционален

На 7 юни съветският Балтийският флот стартира изключителни и демонстративни учения, които би трябвало да покажат решителност и мощност против “империализма “, приближаващ от Запад. Руското военно министерство заяви, че в ученията вземат участие „ повече от 60 огромни и дребни плавателни съда, 40 самолета и вертолета “, измежду които корвети, фрегати, ракетоносци, кораби за битка с подводници и десантни съдове. Част от учението ще протече и на суша, в подготвителни центрове в Калининград. Според Москва, това обучение било планувано авансово.
Военната интензивност на Русия в Балтийско море се ускори доста през последните години и изключително след нашествието против Украйна на 24 февруари. В началото на май се състоя и ракетно обучение в съветския анклав Калининград, където бе осъществена симулация на стрелби с балистични ракети " Искандер ", способни да нанасят нуклеарни удари до 500 км.

Участието на противоминна военноморска група

и на нищожен военновъздушен и сухопътен съставен елемент красноречиво потвърждава, че 51-то натовско обучение „ Балтопс 2022 “ няма нападателни планове против Руската федерация. Противоминните кораби работят единствено при съществуваща минна заплаха, а самолетите и седемте хиляди военнослужещи не биха могли да заплашват „ несъкрушимата и именита “ алена войска.

Руската агитация се възмущава от обичайното натовско обучение, като го съизмерва със личните си нападателни проекти и според фройдистката доктрина за подлата роля на подсъзнанието за следващ път дава образец за мъдростта на пословицата „ Гузен негонен бяга “.
„ Балтопс 2022 “ има единствената цел да окуражи Швеция, и Финландия и изключително да съобщи морални сили на Литва, Латвия и Естония, по отношение на които хибридната война, стартирана от Кремъл след 2008 година, не стопира нито за час.
И още нещо: Балтийско море, чиято междинна дълбочина е единствено 51 м, при актуалните военнотехнически благоприятни условия на Военноморски сили мъчно би било употребявано за подводна война. Така че от страна на НАТО корабите за битка с подводници там ще работят най-вече с образователна цел. Докато нашето Черно море със междинна дълбочина от 1 240 м и оптималната дълбочина 2 210 м остава изцяло пригодно за подводни интервенции. Само дето към този момент 11 години нямаме подводници, нарязани от „ миротворците “ от МО.

Стари „ шпаргалки “ с нова интерпретация

„ Ако в този момент пратим оръжие на Украйна, ще оголим нашата войска “, повтаря като недоучил зубрач пресният министър на защитата Драгомир Заков.
И не му е неловко, че с сходни прокремълски заклинания скоропостижно си отпътува предшественикът му Стефан Янев.
И не му е неловко, че стотици настоящи офицери, остарели и млади воини от запаса чудесно знаят, че оръжията и боеприпасите, които можем да изпратим на воюваща Украйна, от дълго време прашасват в складовете ни и с нищо няма да накърнят все по-ниската боеспособност на Българската войска.
А като отчетем, че съдружниците от НАТО ще компенсират „ жертвите “ ни с надалеч по-модерни артилерийски, танкови и авиационни системи, помощта за Украйна би се оказала златна мина за постоянно недофинансираната и невъоръжена българска армия.
Явно министър Заков и екипът му се управляват най-вече от други ползи и проекти, вместо и само от ясно дефинирания и деклариран от специалисти и малко на брой политици български народен интерес.
Още преди да е овладял функционалните си отговорности новият министър се опита да оспори тезата на някогашния длъжностен министър проф. Тодор Тагарев, че страната ни има задоволително оръжия в запас и може да си разреши да прати желаното от Украйна въоръжение. С което още повече лъсна пристрастната и дирижирана отвън военното ведомство непросветеност на новоназначения и очевидно несъответстващ кратковременен министър на защитата.
Заков изясни, че гласуваният в Министерския съвет план за актуализация на бюджета не е финален вид, като сред първо и второ четене можело да бъдат импортирани някакви промени, които биха могли да доведат до актуализация на бюджета за защита.
Мокри сънища, милорд.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР