Скоро няма да има пречки за пълноправното членство на България

...
Скоро няма да има пречки за пълноправното членство на България
Коментари Харесай

Шусел: Скоро няма да има пречки пред пълноправното членство на България в Шенген

Скоро няма да има спънки за пълноправното участие на България в Шенген, съобщи пред бТВ някогашният австрийски канцлер Волфганг Шюсел.

" Аз разбрах това „ Не “ на незабавното присъединение към Шенген като вик за помощ, тъй като дотогавашната система за леговище не функционираше. Всеки може да го удостовери. Наистина не функционираше. Повечето мигранти влизаха незаконно, прекосяваха и пристигаха в Австрия и Германия. А там предизвикваха обилни проблеми. Така не може да продължава. Трябва да се премине към друга действителност – Фронтекс, запазване на външните граници, приемни центрове, ясни благоприятни условия за връщане в родината. Защото доста от незаконно пребиваващите въобще не се връщат в родината си. Донякъде и правосъдните органи носят отговорност за това. Но в този момент нещата стартират да се трансформират. Смятам, че когато този нов Пакт за миграция и леговище се наложи в практиката, ще се стигне до позитивен резултат в обозримо бъдеще. " - разяснява той.

" Мисля, че във всички случаи опазването на външната граница е от съвместен интерес. Въпросът е тази миграция да не бъде незаконна, а законна. На външната граница би трябвало да има функционираща система за леговище, като единствено оня, който е утвърден, може да влиза с позволение. А който е отритнат – да се завръща в родината си. Вярвам, че тук нещата са от съвместен интерес. А разликите ни може би опират до качеството на механизмите. Новият европейски Пакт за миграцията и убежището за първи път предлага един реален взор върху нещата. Мисля, че на процедура ще има усъвършенстване, тъй че скоро няма да спънки за цялостното приемане на България и Румъния в шенгенското пространство. " - предвижда Шюсел.

Той показа, че е бил покровител на приемането наБългария и Румъния в Европейски Съюз:

" Винаги съм се застъпвал за това Европейският съюз да се уголемява. И да се разгръща на всички места в Европа. Винаги ми е било цел България и Румъния да бъдат разграничени от турския въпрос и да се даде личен път на България и Румъния. Бях ръководител на Европейския съюз през 2006 година, когато взехме решението България и Румъния да станат членки на Европейския съюз на 1 януари 2007 година. Това бяха и последните ми дни като държавен началник. На 12 януари 2007 година предадох властта, само че на 1 януари тези две страни се причислиха към нас. За мен това беше огромна наслада, тъй като тогава имах близки, другарски връзки с министър-председателя на България, Негово Величество Симеон Сакскобургготски, и го намирах за човек с превъзходен темперамент и огромна персона, който с цялото си сърце вкара България в Европейския съюз. Това се отнася и за Адриан Нъстасе от Румъния. Бяхме в действителност като едно положително трио. Като една камерна музикална групировка. Успехите на Румъния и България приказват сами за себе си. И съм доста горделив, че стана по този начин. "

Волфганг Шюсел означи, чеБългария и Румъния са удвоили икономическата си мощност след присъединението си към Европейския съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР