След местния вот няма да има скоро парламентарни избори, коментираха

...
След местния вот няма да има скоро парламентарни избори, коментираха
Коментари Харесай

Анализатори: След местния вот няма да има скоро парламентарни избори

След локалния избор няма да има скоро парламентарни избори, разясниха анализаторите Татяна Буруджиева и Юлий Павлов на конгрес " Местната власт - мощ, доверие и вероятности ", проведен от Гражданско придвижване " Днес ", с присъединяване на представители от аналитичния клуб за прогнози " Екзаминър ".

" Избори други скоро няма да имаме ", предвижда Татяна Буруджиева. Ако нещо стане с държавното управление след локалните избори, то ще бъде в границите на този парламент, счита тя.

Буруджиева очерта три залога на акцията за локалните избори - първото е не властта, а преразпределението ѝ. Големият интерес към тези локални избори е, тъй като ще се гледа по какъв начин ще се преразпредели властта на място, с цел да се тръгне към дефинитивно наместване и систематизиране на властта в центъра, разяснява тя. Според Буруджиева партиите са в поза сутерен - и новите, и старите.

Тези локални избори в огромна степен ще решат по какъв начин се потегля към стабилизация на партийната система, счита тя. По думите й това са първи стъпки към някаква нормализация, която ще продължи 10-15 години. Буруджиева счита, че локалните избори ще бъдат знак за скоростта, с която ще стартират измененията, и за разтърсванията във властта.

Тя означи, че на локални избори всеки работи за себе си - всяка коза за собствен крайник. На локалните избори партиите зависят от личностите, уточни още Буруджиева.

Юлий Павлов, шеф на Центъра за разбори и маркетинг, разяснява, че след изборите " феодализацията " на страната ще се ускори.

" Като стана дума за Народното събрание и за държавното управление - скорошни избори аз също не виждам да се обрисуват ", предвижда той. Критичен миг ще бъде евентуално ротацията, тъй като ГЕРБ ще си създадат равносметка по какъв начин хората правят оценка работата на държавното управление, счита Павлов. Според него, в случай че държавното управление се оправя, ГЕРБ нямат интерес да " разритват кошницата ", ще поемат ротацията и ще продължи Мария Габриел. Ако обаче държавното управление не се оправя, ГЕРБ може да се изкушат да отидат на парламентарни избори, дружно с европейските, добави Павлов.

Той разяснява, че на локално равнище главният въпрос ще бъде дали кметът ще бъде избран отново и даде аршин за това. Ако 40% или даже 35% от хората в общината желаят да бъде избран отново досегашният кмет, той сигурно ще бъде избран отново, в случай че ще 50-60% да желаят нов кмет, просто другите не могат да се обединят, разяснява Павлов. Той уточни, че на локално равнище идеологиите не са толкоз значими, значима е прагматиката, резултатът, родовите връзки.

Сред участниците са и представители на структурите на Гражданско придвижване " Днес " и на други неправителствени организации.

На форума беше оповестена идна самодейност " Кметът - обещания и резултати ", в границите на която доброволци и деятели на Гражданско придвижване " Днес " ще зададат въпроси посредством анкети " лице в лице " на терен и онлайн гласоподаване в особено основана интернет платформа. Очаква се резултатите да бъдат оповестени обществено на 17 септември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР