След котките таралежите може би са най-любимото животно на интернет.

...
След котките таралежите може би са най-любимото животно на интернет.
Коментари Харесай

Какво не знаете за таралежите

След котките таралежите може би са най-любимото животно на интернет. Но какъв брой знаете за тези бодливи бозайници? Не доста – по тази причина по-долу събрахме няколко занимателни обстоятелството за тях, в това число какъв брой бодли има един таралеж и доста други.

Той може да ги подвига или спуска с помощта на мускулите на гърба си.

В Съединени американски щати, Нова Зеландия и Австралия няма локални таралежи; тези в Нова Зеландия са импортирани от хората. Не единствено това, само че откриватели от Националния природонаучен музей (Великобритания) неотдавна идентифицираха пет нови типа с мека козина; два от тях – Hylomys vorax и Hylomys macarong – са изцяло нови за науката (въпреки че преди този момент са били следени в музейни колекции).

И също по този начин лимитираното им зрение е по-добро на мрачно, което е акомодация към нощния им метод на живот.

Вътрешността им е най-вече куха, с поредност от въздушни камери, които ги вършат леки, само че здрави. Това обаче не значи, че таралежите са прекомерно бодливи, с цел да ги държите в ръка: Когато животното е умерено, бодлите му лягат отмерено по гърба и стига да не го галите в противоположна посока, евентуално няма да се стигне до убождане.

Във Англия има единствено три бозайника, които спят зимен сън (другите два са прилепите и сънливците).

Отчасти това се дължи на естествената им отбрана – бодлите. Когато е в отбранително положение, таралежът може да се свие на кълбо, тъй че нито една от меките му елементи да не остане открита. Това затруднява змия да го ухапе (или пък да оцелее, в случай че го изяде).

Но това може да се дължи и на метода на хранене на таралежите, защото те нормално се хранят с плодове и инсекти, даже с отровни буболечки. Известно е също, че ядат дребни змии, като нормално хапят опашката, до момента в който не сковават змията, увреждайки по този метод гръбнака ѝ. Поне един тип, западноевропейският таралеж (Erinaceus europaeus), има способността да устоява на змийската отрова.

Подобно на доста бозайници, таралежите са хиполактазни, което значи, че нямат ензима лактаза, нужен за метаболизиране на захарите в млякото. Въпреки че към момента могат да одобряват мляко и сирене, неразградената лактоза може да аргументи на тези дребни същества проблеми като газове, отичане на корема и даже диария.

Партията Макгиликуди обаче не съумя.

Състезанията са включвали спринтове, прескачане на трудности и разнообразни извършения. През 2018 година се прави петиция за връщане на игрите: „ Кучетата си имат своя Купа за кученца. Котките получават внимание от всички видеоклипове в YouTube. Време е таралежите да станат герои, към които да гледат с положително око “, пишат уредниците като част от апела.

Целта на това държание към момента не е известна, само че наподобява, че то е реакция на мощни миризми (като кучешка урина и изпражнения). Когато таралежът се самопомазва, той нормално сдъвква нещото, което излъчва миризмата, след което покрива бодлите си с пенливата примес със слюнка. По време на процеса те могат също по този начин да натрият бодлите и козината си с урина и екскременти от аналните си жлези.

Тъй като животните са доста уязвими към хищници по време на и след мазането (обикновено стават летаргични след него), специалистите допускат, че то извършва значима функционалност за тях. Някои допускат, че това може да маскира миризмата им, с цел да ги защищити, до момента в който други считат, че веществата, с които таралежите покриват бодлите, може да са дразнещи за хищниците, които се пробват да ги изядат – само че има и други теории.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР