След като в петък се разбра, че два от трите

...
След като в петък се разбра, че два от трите
Коментари Харесай

Диана Ковачева смята за абсолютно възмутително, че телекомите вдигат цените

След като в петък се разбра, че два от трите мобилни оператора възнамеряват да покачат събираните от клиентите им месечни такси националният омбудсман Диана Ковачева разяснява, че продължава да счита това за " безусловно възмутително ".

Ковачева, която следва да смени поста с този на арбитър в Европейския съд по правата на индивида, стимулира позицията си пред Българска национална телевизия с това, че по този начин стъпка не може да бъде контрактувана от страна на клиентите на телекомите.

За пръв път предходната година мобилните оператори подвигнаха цените си с към 1% като мотивираха това с високата инфлация. Сега аргументът е същият като се цитират данните на Националния статистически институт за инфлацията през изтеклата година.

Според Ковачева става дума за неразбираеми инфлационни клаузи в договорите. Каква инфлация имаше предходната година спрямо преди този момент. Това са непозволени клаузи. Нямаш гаранция какво ще плащаш ", разгласи тя.

Напомни, че страната през предходната година е понижила на половина таксите на мобилните оператори и по тази причина е учудена, че в този момент се стига дотук. През март предходната година служебният кабинет понижи с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да влагат повече пари в 5G мрежите си.

И през предходната година потребителски асоциации и омбудсманът Диана Ковачева подлагаха на критика тази поддръжка с аргумента,че се подкрепят печеливши бизнеси които в това време са вдигнали координирано цените си с аргумента, че инфлацията е повишила разноските им.

Ковачева се възмути и че откакто предходната година е сезирала редица институции за покачването на цените, то резултатът от това е незабележим, а пък от Комисията за защита на конкуренцията са дали отговор, че не е в тяхната подготвеност да преценяват дали има съгласуваност в дейностите на операторите.

Ковачева се възмути и от това, че родители би трябвало да заплащат на лекарите за записка, която извинява отсъствието им от учебно заведение по болест. В допълнение се удиви, че всеки си дефинира разнообразни такси за задачата. " Това не е редно, не е вярно и не е заслужено ", разгласи Ковачева. Според нея това би трябвало да се покрива от здравната каса.

В същото предаване някогашният финансов министър в кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков предложи регулаторите да могат да афишират подписаните контракти с клиентите на телекомите за автоматизирано разтрогнати, в случай че се стига до едностранно покачване на цените. Така потребителите ще имат опция да се реалокират в други компании.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР