След като в края на 2023 година бе издадена заповед

...
След като в края на 2023 година бе издадена заповед
Коментари Харесай

Реставраторите на паметника на Бузлуджа с позиция след забраната за достъп в монумента

След като в края на 2023 година бе издадена заповед от Областния шеф на Стара Загора Ива Радева, забраняваща всевъзможен достъп на лица в обекта на връх Бузлуджа, в това число и този на фондация " Проект Бузлуджа ", както и на служителите на реда, охраняващи обекта, фондацията разгласява и своята позиция, видя " Фокус ".

Припомняме, че екипът на " Проект Бузлуджа " се бори още от 2015 година за съхранението на културния монумент. Благодарение на него през 2018 година паметникът беше приет от най-голямата европейска организация за културно завещание Европа Ностра за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа, както бяха привлечени и средства, в това число от Министерството на културата за стабилизиране на рушащите се мозайки.

Един от посочените в заповедта само че Областния шеф претекстове за възбраната бе, че " под въздействие на атмосферните условия огромна част от вътрешните стени са компроментирани и част от армировката е оголена и корозирала ". 

От " Проект Бузлуджа " обаче пишат, че това не е положение, открито от датата на издаване на заповедта, като планът за обезпечаване на посетителски достъп се базира на направените от тях изследвания, в това число градивни от Центъра за научни проучвания и планиране на УАСГ, повсеместен градивен модел и градивни калкулации, разработка на над 20 инженери в границите на 2 години.

" За съпоставяне оценката на заплахата в заповедта е основана на един оглед на РДНСК, без да им е било предоставено време за изчерпателен разбор ", коментира  организацията.

Екипът написа още, че в постройката се правят съгласувани с Областна администрация проучвателни и консервационни действия, години преди да бъде осъществено обезопасяването.

" Излиза, че обезопасяването, осъществено под управлението на Областна администрация, е направило постройката по-опасна от преди.

Фактите сочат, че страната разпознава нуждата от отваряне на постройката, финансира план за обезопасяване и обезпечаване на краткотраен посетителски достъп и приема неговото осъществяване без забележки. След това, Областният шеф взема решение, че страната изпълнявайки личния си план за обезопасяване, в действителност е направила постройката по-опасна.

До толкоз по-опасна, че не позволяват даже да правим наложителните проверки и укрепване на навесите, които пазят 1000кв.м. мозаечни пана, пример на монументалното изкуство на ХХв., документирани и съхранени през последните 3 години ", изрича своята позиция фондацията.

Припомняме, че този петък на Бузлуджа защита нямаше, а вратата беше разрушена, като хора са влизали безнадзорно, съдейки по приложения по-долу видеоматериал.

Освен издадената възбрана екипът твърди, че са били конфискувани ключовете за постройката от охраняващите я служители на реда, като е била изключена системата за мониторинг от датчици и камери, които сигнализират при заплаха за мозайките.

" Без системата за мониторинг и без право на достъп, мозайките са още веднъж изложени на риск ". По-лошото е, че спирането на полицейската защита значи несъмнено разрушение на всичкия положен труд досега.

Само един удар и цяло мозаечно пано, което сме нормализирали камъче по камъче, може да бъде срутено. Само едно макетно ножче и навесите към този момент няма да защищават мозайките. Най-лошото е, че нерегулираният достъп може да докара до трагичен случай, тъй като посетителите не следват обезопасените пътеки, а се катерят, влизат в подземия и други рискови зони ", пишат по отношение на безнадзорното влизане от екипа.

Пресконференция по проблема с присъединяване на регионалния управител е планувана за утрешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР