След като успешно достави първата проба от астероид, събрана в

...
След като успешно достави първата проба от астероид, събрана в
Коментари Харесай

Апаратът-герой, донесъл пробата от Бену, се отправя на нова астероидна мисия

След като сполучливо достави първата проба от метеорит, събрана в космоса, задачата OSIRIS-REx, в този момент преименувана на OSIRIS-APEX, се насочва на ново странствуване - този път за проучване на метеорит, който ще се приближи компактно до Земята единствено след няколко години, заяви Си Ен Ен.


Апофис, галактическа канара с диаметър към 366 метра, ще се приближи на 20 000 благи (32 187 км) от Земята след към 5 години и половина, което е по-близо от спътниците, които обикалят към нашата планета, и 10 пъти по-близо от Луната. Астероидът е кръстен на египетския господ на хаоса и мрака и се счита, че има форма на фъстък.

Един час откакто Апофис се приближи до Земята на 13 април 2029 година, OSIRIS-APEX - което е редуциране от Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security-APophis Explorer - ще употребява земната гравитация, с цел да влезе в орбита към метеорита и да го учи от близко в продължение на 18 месеца.

Това е нова обширна глава за галактически транспортен съд, който към този момент е минал много дълъг път. Като OSIRIS-REx той прекара седем години в обиколка до близкия до Земята метеорит Бену, което включваше изследване, кацане и събиране на проба от галактическата канара. Сега тестът се намира в новия си дом в галактическия център " Джонсън " на НАСА в Хюстън, където анализът на скалите и почвата, събрани от близкия до Земята метеорит Бену, може да разкрие прозрения за произхода на нашата Слънчева система и състава на метеоритите, които могат да се сблъскат със Земята в бъдеще.

Космическият уред няма да може да събере проба от Апофис, защото главата за събиране на пробите беше включена в капсулата с тестът от Бену, доставена на Земята. Но OSIRIS-APEX ще употребява газовите си мотори в опит да изхвърли прахуляк и дребни скали както на повърхността, по този начин и под нея на Апофис, с цел да ги изследва към 15 месеца след обиколката на метеорита.

Какво може да разкрие Апофис

Апофис съставлява интерес, защото е метеорит от вид S, или скалист, за разлика от Бену, който е метеорит от вид С, или въглероден.

Астероидите от вид С са построени от глина и силикатни скали, до момента в който метеоритите от вид S са формирани от силикатни материали и никел-желязо.

Възможността на галактическия уред да обикаля компактно към метеорита може да разкрие здравината на повърхността на каменните метеорити и какъв брой изветряне търпи метеоритът в галактическата среда.

Но планирането на отбраната на Земята е различен основен претекст за удължената задача. Каменните метеорити са част от най-разпространения клас евентуално рискови метеорити, които съставляват опасност за нашата планета. Разбирането на техния състав и други детайлности, които могат да бъдат получени единствено от близка орбита, може да помогне на организации като НАСА и нейните сътрудници да дефинират по какъв начин най-добре да отклонят такива метеорити, в случай че се предвижда, че те ще бъдат на курс на конфликт със Земята.

" Апофис е един от най-прочутите метеорити ", сподели Дани Дела Гиустина, основен откривател на OSIRIS-APEX. " Когато беше открит за първи път през 2004 година, имаше опасения, че ще се сблъска със Земята през 2029 година по време на близкото си доближаване. Този риск беше отритнат след последвалите наблюдения, само че това ще бъде най-близкият метеорит с подобен размер, до който се е доближавал през последните към 50 години, откогато метеоритите се наблюдават от близко, или през идващите 100 години от метеоритите, които сме разкрили до момента.

" По време на срещата през 2029 година той ще се приближи до една десета от дистанцията сред Земята и Луната ", добавя Дела Гуистина, доцент по планетарни науки в Университета на Аризона. " Хората в Европа и Африка ще могат да го видят с невъоръжено око, толкоз близо ще се приближи. "

Наблюденията на орбитата на Апофис към Слънцето през 2021 година изключват риска галактическата канара да се сблъска със Земята през 2068 година, съгласно Центъра за проучване на обекти, близки до Земята, на НАСА.

Центърът поддържа лист с опасности, като следи за метеорити с орбити, които ги доближават до Земята - задоволително близо, с цел да провокират опасения от евентуален конфликт. Учените в центъра употребяват радари и телескопи, с цел да изследват околните до Земята обекти и да схванат заплахите, които те могат да съставляват за планетата.

Проследяването на Апофис по време на и след приближаването му към Земята ще разреши на учените да видят дали има някакви промени в орбитата му, които биха могли да повлияят на вероятността той да се сблъска със Земята в бъдеще, както и каквито и да било промени в повърхността или скоростта на въртене на метеорита.

Дела Гуистина има дълга история с галактическия уред, а понастоящем работи и като заместител основен откривател за разбора на тестът от Бену. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР