След като цените на енергията полудяха тази седмица в Европа,

...
След като цените на енергията полудяха тази седмица в Европа,
Коментари Харесай

Цените на едро на тока във Франция и Германия с нови рекорди

След като цените на силата полудяха тази седмица в Европа, цените на едро на електричеството в Германия и Франция доближиха през днешния ден нови върхове от надлежно 850 евро и над 1000 евро за мегаватчас, съобщи Франс прес. Преди година тези цени в двете страни бяха към 85 евро за мегаватчас. Причините в основата на скока на котировките са доста, само че преди всичко е пресъхването на съветските газови доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много топлоцентрали употребяват газ за произвеждане на ток, а откакто газът стартира да понижава, цената му също хвръкна рекордно.
Освен това във Франция единствено 24 от общо 56 атомни реактора на енергийната компания Е Де Еф (EDF) действат сега поради проблем с корозията. Това е понижило производството на електричество в страната до исторически ниско ниво, което механично повишава цените.

По-специално за декември мегават електричество се търгува към този момент за над 1600 евро, което е неимоверно висока стойност.
Европейският съюз и страните членки вкарват проекти за спестовност на сила, осъзнавайки, че с наближаването на зимата заплахата от дефицит и прекъсване на тока нараства.
Чешкото председателство на Европейски Съюз разгласи, че ще бъде свикана незабавна среща на министрите на енергетиката за енергийната рецесия, обвързвана с съветската инвазия в Украйна. Те ще обсъдят незабавни характерни ограничения за справяне с енергийната обстановка, заяви в Туитър чешкият министър председател Петр Фиала.

Източник: Българска телеграфна агенция
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР