След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория

...
След като се потвърди, че Земята току-що е изживяла втория
Коментари Харесай

В цифри и факти: 2019 - годината, в която Земята пламна

След като се удостовери, че Земята преди малко е изживяла втория най-горещ октомври до момента, 2019 година наподобява ще бъде втората най-гореща година, записана в миналото.

Това сочат последните данни на Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати. През последното десетилетие Земята счупи доста върхове за температури, само че нито един от тях не е добър:
Всички 5 от най-горещите години, откогато се води статистика от преди 140 година, са били точно през последните 5 години.Този октомври е 418-ти следващ месец с температури, по-високи от междинната за XX век.Има 95% възможност годината да завърши като втора или трета най-топла досега.Средната световна температура на повърхността на сушата и океана предишния месец е била 0,97 градуса по Целзий над междинната, която е 31,7 градуса (или единствено с 0,06 градуса по-малко от най-горещия октомври до момента през 2015 г.).

Рекордна загуба на морски лед и снежна завивка за октомври 2019 година

Миналия месец размерът на арктическия морски лед е бил рекордно минимум с 2,69 милиона квадратни километра - 32,22% по-малко, в сравнение с през 1981 година Октомври е четвърти следващ месец, в който размерът на морския лед на Антарктида е под междинното равнище - със 17,84 млн. кв. км лед. Това е 10-ото най-ниско количество ледена маса.

Глобалното стопляне в числа:
До 2100 година междинните температури могат да се покачат с 6,5 до 7 градуса по Целзий, предвиждат френски учени.За съпоставяне - при стопляне към този момент с едвам 1 градус по Целзий светът към този момент се изправя пред от ден на ден смъртоносни топлинни талази, суша и пожари.

По-долу припомняме единствено няколко от огнените бедствия, които безусловно обезобразиха големи територии на разнообразни места по света.

Най-голямата тропическа гора в света бе обхваната от опустошителни пожари. Амазония е с най-голямото биоразнообазие на планетата. Тя преработва най-голямото количество въглероден двуокис и доставя на човечеството една пета от кислорода.Статистиката демонстрира голямо нарастване на броя на пожарите през тази година спрямо предходната. Става дума за нарастване с 80% на територията на цяла Бразилия и със 145% в бразилската част на Амазонската джунгла.Основната причина за пожарите е човешката активност. Загубата е огромна, а процесът на възобновяване ще е дълъг. Глобално на Земята се регистрира понижение на кислорода. Засега това е малко, само че този тренд е стеснителен.

Извънредно състояние бе оповестено в цяла Калифорния поради вилнеещите пожари. Стотици хиляди трябваше да се изтеглят в окръг Сонома.Националната метеорологична работа издаде предизвестие за доста високи температури в южната част на щата през юли. На някои места те доближиха 49 градуса.

Извънредно състояние бе оповестено в Австралия поради десетките горски пожари, които бушуваха, подклаждани от 35-градусовите жеги и ветрове, достигащи 80 км/ч.Пожарът, който избухна при започване на ноември, изпепели 14 000 здания и лиши живота на 81 души. Стотици се издирваха. Над 1 млн. хектара растителност бяха погълнати от пламъците.Всяка година в Австралия пламват сходни пожари по време на пролетта и лятото. Тази година обаче сезонът на пожарите стартира извънредно рано и може да се окаже един от най-тежките в историята.

Огънят повече от 4,3 милиона хектара гора, пресмятат екоорганизации. Според Сметната палата на Русия от началото на годината материалните вреди от горските пожари надвишават 32 милиона евро. Последствията на природата обаче са неизчислими, считат еколозите.Предизвикани от сухи гръмотевични стихии и необикновени горещини от 30 градуса, пожарите се разпространиха от мощните ветрове и засегнаха и прилежащи райони.Всяка година в големите изолирани горски масиви на Сибир бушуват пожари до степен, че управляващите от време на време не ги потушават, в случай че популацията не е застрашено или вредите не надвишават цената на противопожарните дейности.

Повече от 30 души пострадаха при огромен горски пожар, с който страната се бори няколко дни.Имаше съмнения, че той може да е породен съзнателно, само че температурите, които доближиха 40 градуса, затрудни преодоляването на огъня. Властите насочиха предизвестия за рисково горещо време.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР