След като през изминалата година такова състезание липсваше от календара,

...
След като през изминалата година такова състезание липсваше от календара,
Коментари Харесай

Ученици от Варна с медали от Международната олимпиада по лингвистика

 След като през миналата година такова съревнование липсваше от календара, тази година Международната олимпиада по филология въпреки всичко се организира, въпреки и онлайн. 18-ото следващо издание на Международната олимпиада бе с виртуален хазаин град Вентспилс, Латвия, а нашите състезатели се състезаваха присъствено на място в Националния център за повишение квалификацията на учителите в Банкя.

Страната ни е основател на МОЛ, и годишно освен изпраща по осем български участници, само че и към този момент обичайно реализира забележителни резултати. Тази година това са 6 медала - 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота! 

Ето и по какъв начин са разпределени оценките в двата национални тима и техните носители: 

Отбор 1: 

·         Александър Димитров, 10 клас, МГ Варна - сребърен орден

·         Ивайло Димитров, 12 клас, МГ Варна - бронзов орден

·         Михаела Колева, 12 клас, МГ Русе - бронзов орден

·         Атанас Бунтов, 11 клас, МГ Пловдив

Отбор 2: 

·         Александра Найденова, 11 клас, ГПЧЕ Перник - сребърен орден

·         Василена Лазарова, 12 клас, СМГ - бронзов орден

·         Деяна Шевченко, 11 клас, ПГ " Константин Фотинов ", Самоков - бронзов орден

·         Дарена Георгиева, 11 клас, ПМГ Хасково - почетна грамота

Припомняме, че през 2020 Организационният комитет на Международната олимпиада по филология избра надпреварата да не се организира, а през 2019 година на 17-ата МОЛ в Южна Корея, българските състезатели завоюваха 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала и 1 почетна грамота.

МОЛ се организира годишно от 2003 година насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е извършена в Боровец. Към 2021 година (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 74 медала – 19 златни, 22 сребърни и 33 бронзови. 

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки - СООПН, е съдружие с нестопанска цел, основано през 2010 година по самодейност на Фондация “Америка за България ". С финансовата поддръжка на Фондацията Сдружението подкрепя развиването на националните олимпийски тимове по естествени науки в България, като провежда подготовката им за присъединяване в интернационалните надпревари и олимпиади, и осведоми българското общество за в действителност забележителните триумфи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските тимове по естествени науки у нас са възпитаници сред 8-и и 12-и клас. От основаването на българското олимпийско придвижване (1959 г.) по естествени науки към 2021 година нашите възпитаници са съумели да донесат на страната ни над 1000 медала - 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови. - от най-престижните интернационалните надпревари и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, филология, физика и химия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР