След като премиерът Кирил Петков обяви, че държавата ще изкупи

...
След като премиерът Кирил Петков обяви, че държавата ще изкупи
Коментари Харесай

Освен жито държавата смята да изкупува царевица и слънчоглед

След като министър председателят Кирил Петков разгласи, че страната ще изкупи житото, вместо то да се изнася, се обмисля същото да стане и с царевицата, и със слънчогледа за олио.

Пшеницата няма да бъде изкупувана по закрепени цени, а ще се ползва формула, която да следва смяната на интернационалните борсови цени. Това е уверил министърът на финансите Асен Василев българските зърнопроизводители на среща през предходната седмица. Във вторник сутринта министър председателят Кирил Петков уточни, че изкупуването на 1.5 млн. тона пшеница ще започва още тази седмица като зърното ще се съхранява в бази на Държавния запас.

Скок

" Очакваме от Министерство на финансите механизма, по който ще се дефинира цената за изкупуване на пшеницата от страната, а също и проект по какъв начин ще става изкупуването и за какъв брой време ще завърши интервенцията. На среща с нас министърът на финансите Асен Василев даде обещание подобен механизъм ", уточни пред Mediapool Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той добави, че от началото на месеца житото в страната е поскъпнало с 30% и цената сега варира към 650 лв. за звук без Данък добавена стойност.

От Софийската стокова борса също чакат офертна цена от страната, по която ще се изкупува пшеница, показаха оттова пред Mediapool. Данните на борсата демонстрират, че на борсовата сесия от 1 до 4 март са търсени за покупка 100 тона пшеница. Купувачите са предложили цена от 480 лв., а продавачите са желали най-малко 510 лв. за звук без Данък добавена стойност и

По-рано министър председателят също удостовери, че цената за житото, което ще се изкупува, ще е пазарна.

" Дa. Kyпyвaмe пшeницaтa пo пaзapни цeни и зъpнoтo щe бъдe cъxpaнeнo в cĸлaдoвeтe нa дъpжaвния peзepв. Taĸa чe дa cмe cигypни, чe бългapcĸoтo нaceлeние e oбeзпeчeнo oтĸъм зъpнo. Щe ĸyпим ĸoличecтвo, дocтaтъчнo зa Бългapия дa имa дo cлeдвaщaтa peĸoлтa нa 2023 гoдинa. Koeтo oзнaчaвa, чe Бългapия щe имa peзepв близo един и пoлoвинa милиoнa тoнa ", сподели Петков.

Житото е в складовете на търговците

От Националтата асоциация на зърнопроизводителите показаха още, че огромна част от пшеницата към този момент е продадена от фермерите и е в търговците на зърно, част от които са интернационалните компании. С сектора е обсъждана и концепцията вместо житото да се кара до складовете на Държавния запас, откакто бъде закупено от страната, да остане в актуалните зърнобази, в които сега се намира.

" През лятото следва прибиране на нова годишна продукция, което не е прекомерно надалеч. Няма по какъв начин пшеницата да остане в актуалните зърнобази на търговците или производителите ", сподели още Костадинов.

Обсъжда се концепцията за изкупуване на царевица и слънчоглед

На среща на 5 март тази година, проведена от министъра на финансите Асен Василев дружно със земеделския министър Иван Иванов и аграрния зам.-министър Иван Христанов с асоциации от бранш отглеждане на животни, е обсъждана и концепцията за изкупуване на царевица за обезпечаване на изхранването на българското отглеждане на животни. Друга дискутирана тематика е било изкупуването на слънчоглед за олио.

За тази среща обществено във фейсбук разгласи Симеон Караколев, ръководител на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите в България. Той даде обещание детайлности в околните дни.

" Дискутирано бе за количества царевица и слънчоглед, които ще са отвън тези 1.5 млн. тона, които се плануват единствено за запълване на запасите с пшеница ", сподели пред Mediapool фермер, участвал на срещата, поискал анонимност.



Първоначално земеделските производители оповестиха, че страната се кани да купува 3 млн. тона зърно. Вероятно другите 1.5 млн. тона отвън пшеницата ще са слънчоглед и царевица.

В сряда парламентарната комисия по земеделие следва да изслуша аграрният министър Иван Иванов по тематиката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР