След като получи мандата за съставяне на правителство, стана ясно,

...
След като получи мандата за съставяне на правителство, стана ясно,
Коментари Харесай

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар

След като получи мандата за сформиране на държавно управление, стана ясно, че Мария Габриел е подала оставка като еврокомисар. Тя към този момент е призната от Урсула фон дер Лайен. В особено изказване тя благодари на Габриел за работата ѝ като комисар. Наложило се е да подаде оставка, тъй като има несъответственост сред постовете кандидат-премиер и еврокомисар. България има право да предложи различен еврокомисар, само че не е наложително той да поеме същите ресори. Новият претендент на страната ни би трябвало да бъде утвърден от Европарламента и Съвета. Мандатът на сегашната Комисия изтича следващата година.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че приема оставката на еврокомисаря Мария Габриел.

“Комисар Мария Габриел ме уведоми, че през днешния ден ще получи от българския президент мандат за сформиране на държавно управление. Поради това тя подаде оставката си като член на колегиума на комисарите. Поради това тя подаде оставката си като член на Комисията ", споделя ръководителят на Европейска комисия и добавя, че е приела нейната оставка.

Фон дер Лайен благодари на Мария Габриел за нейната работа като комисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. През трите години и половина на тази служба тя има огромен принос за напредъка на целите на Комисията в тази област, се споделя в изказването й.

" Благодарна съм по-специално на комисар Габриел за отличното осъществяване на нашата водеща стратегия за нововъведения „ Хоризонт Европа “, за мощния подтик за нововъведения и започващи предприятия посредством Европейския съвет за нововъведения и за персоналния й ангажимент да направи Европейската година на младежта сполучлива ”, споделя още фон дер Лайен.

Председателят на Европейска комисия благодари на Габриел и градивния принос към работата на комисарите като цяло и й пожелава всичко най-хубаво. " Убедена съм, че нейният европейски опит в този и предходния колегиум на комисарите ще бъде употребен добре за страната ", споделя още тя.

Изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер и вицепрезидентът Маргаритис Схинас ще дават отговор за ресорите Мария Габриел, излиза наяве от изказването на фон дер Лайен. Изпълнителният вицепрезидент Вестагер ще дава отговор за нововъведенията и научните проучвания, до момента в който вицепрезидентът Шинас ще дава отговор за образованието, културата и младежта.

България има право да предложи различен еврокомисар на мястото на Мария Габриел, само че не е наложително той да поеме същите ресори. Новият претендент на страната ни би трябвало да бъде утвърден от Европарламента и от Съвета. Мандатът на сегашната комисия изтича следващата година, когато са идващите избори за европейски парламент.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР