След като първите хора, стъпили на Луната, се върнаха успешно

...
След като първите хора, стъпили на Луната, се върнаха успешно
Коментари Харесай

Непохватната карантина на „Аполо 11“, която можеше да убие човечеството

След като първите хора, стъпили на Луната, се върнаха сполучливо на Земята, задачата им към момента не беше напълно завършила. Макар че в този момент това може да наподобява странна концепция, като се има поради какво знаем за живота на лунната повърхнина (тоест, че липсва), по това време е имало доста незнайни. Затова след завръщането си екипажът на „ Аполо 11 “ прекарва 21 дни в карантина, ако е донесъл със себе си някакви рискови извънземни микроорганизми.

„ В отговор на това екзобиолозите твърдяха, че единствено тяхната област може да смекчи най-сериозните опасности и да употребява най-големите благоприятни условия на новата галактическа епоха “, написа историкът Дагомар Дегрут от университета в Джорджтаун в нова публикация. „ Те подчертаха, че микробният живот може да бъде навсякъде публикуван в цялата Слънчева система. Затова задачите до други светове се постанова да се защищават както от замърсяване, което може да заплаши откриването на извънземен живот, както и живота на Земята. “

Въпреки че множеството хора смятаха повърхността на Луната за безжизнена, имаше и такива – в това число Карл Сейгън – които мислят, че е допустимо тъкмо под повърхността въпреки всичко да има някакви микроби. НАСА, частично с цел да успокои обществеността, проектира Лунна приемна лаборатория (ЛПЛ), където Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс да останат дружно с всички евентуално рискови микроорганизми, които са донесли от Луната, които може да затрият живота на Земята. Сейгън, от своя страна, съпоставя опцията микробният живот да си проправи път назад към Земята с „ експанзия, сходна на тази на епидемиите от венерически заболявания, които бушуват в Европа през Средновековието, или с морбили, която взе тежки жертви, когато беше импортирана в Полинезия “.

Всички знаем какво се случва по-късно: и тримата астронавти са си добре и на планетата ѝ няма нищо. Но съгласно новата публикация, в случай че лунните микроорганизми фактически съществуваха, подхванатите процедури за неутрализирането им евентуално щяха са неуспех.

„ По всяка възможност микроорганизмите, които има максимален късмет да се развият на Луната, щяха да заразят астронавтите, да замърсят галактическите им кораби, да избягат в Тихия океан и да пробият изолацията в ЛРЛ, тъкмо когато тестванията на растения “, написа Дегрут в публикацията.

 Splashdown 3

Имало е доста проблеми с процедурата, които Дегрут разказва: капсулата, употребена за приземяването на екипажа на „ Аполо 11 “ в Тихия океан, се вентилира при спускането си, което може умерено да изпусне извънземните микроби в атмосферата. След това, когато пада в океана, тя е отворена, с цел да може екипажът – и, несъмнено, всички вероятно смъртоносни микроби (които не са се пръснали при вентилацията) – да излязат в океана.

„ Ако имаше лунни организми, способни да се възпроизвеждат в земния океан, щяхме да измрем “, съобщи пред „ Ню Йорк Таймс “ някогашният чиновник на НАСА по планетарната отбрана Джон Румел.

Астронавтите също можеха да се окажат в заплаха, до момента в който се връщат от Луната в своя транспортен съд.

„ Лунният прахуляк беше на всички места. Тъй като дразнеше кожата и белите дробове, тази нощ двама от астронавтите спяха в шлемовете и ръкавиците си. Отстраняването на целия прахуляк очевидно е било невероятно “, написа Дегрут. „ Ако в нея се криеше някакъв патоген, тя елементарно щеше да ги болести “.

Когато астронавтите се завръщат на Земята, филмът, който употребяват за снимане на Луната, бързо е обработен с цел да се показват фрагментите пред обществеността. Докато филмите пътуват за обеззаразяване благодарение на газа етиленов оксид, петима техници открили, че при обработката им са били изложени на лунен прахуляк.

НАСА, която е знаела, че замърсяването от извънземни форми на живот е малко евентуално, е знаела също, че има доста пропуски в карантинната процедура. Към момента на приключването ѝ 24 души са били сложени под карантина поради евентуално заразяване. Дегрут написа, че НАСА, стимулирана от това, че е победила Съветския съюз в борбата до Луната, не е отделила време, с цел да сътвори съответна отбрана нито за астронавтите, нито за планетата Земя.

„ В продължение на съвсем една година тестванията и симулациите бяха разкрили сериозни проблеми с автоклавите, а федералните чиновници неведнъж предупреждаваха, че те незабавно се нуждаят от коригиране “, написа Дегроот. „ И въпреки всичко нямаше задоволително време, с цел да бъдат готови за идването на астронавтите от „ Аполо 11 “, командния модул, филмовите записи и пробите. Ако „ Аполо 11″ беше върнал микроорганизми от Луната, те евентуално щяха да избягат на независимост “.

Разбира се, от този момент НАСА към този момент е създала нови насоки за слагане на проби под карантина още отвън Земята. Надяваме се, че скоро ще можем да ги тестваме с проби от места, за които е доста по-вероятно да има живот.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР