Сигурно живеете под камък, ако не сте чули, че небинарният

...
Сигурно живеете под камък, ако не сте чули, че небинарният
Коментари Харесай

След триумфа на Немо: Третият пол ли е бъдещето на човечеството

Сигурно живеете под камък, в случай че не сте чули, че небинарният артист Немо завоюва тазгодишната " Евровизия ".

Той счупи всички стандарти и господства на музикалната сцена, само че успеха му стана мотив да се приказва главно за неговата половост и несъмнено за третия пол, чийто юрист се явява 24-годишният швейцарец. Той неотложно настоя в неговата татковина хората да получат правото да се дефинират като мъж, жена или небинарен. 

Дали обаче къдрокосият артист с къса пола и с големите си очи ще успее да разтопи ледените като алпийски глетчери сърца на своите сънародници за хората като него? 

Но на първо място - какво значи да си небинарен? В биологичен проект човешкият пол може да е мъжки или женски съгласно хромозомите и физическите белези на индивида. Ако обаче не се чувстваш нито мъж, нито жена, тогава е най-логично да причислиш себе си към третия пол. 

Много страни към този момент дават опция на своите жители да показват в персоналните си документи опцията за безпристрастен пол. И съгласно статистиката представителите на Gen Z се възползват в най-голяма степен от това си право. В Европа това са Австрия, Дания, Германия, Исландия, Ирландия, Малта и Холандия. А в международен мащаб можеш да бъдеш приет като небинарен в Канада, Съединените щати, Мексико, Колумбия, Аржентина, Пакистан, Индия, Непал, Австралия и Нова Зеландия. 

Но не и родината на Немо. А той желае просто да бъде именуван с британските местоимения they/them. Проучване от 2023 година в 30 страни е открило, че в Швейцария има максимален % поданици, които се разпознават като транссексуални или небинарни – 6%, изпреварвайки Тайланд (5%) и прилежащите Италия и Германия (и двете по 4%) ).

Като първата небинарна персона, спечелила състезанието за ария на Евровизия, Немо хайлайтва общността от хора, които не се разпознават нито като мъже, нито като дами. Изглежда думите му бяха чути, тъй като бе поканен на диалог от швейцарския министър на правораздаването и полицията Бийт Янс по тематиката за правата на куиър общността.

Как стои въпросът с третия пол в Швейцария?

Преди година и половина швейцарското държавно управление отхвърли импортирани в Народното събрание предложния за въвеждане на третия пол. Мотивите - това освен би изисквало промени в Конституцията и редица други закони, само че и бе изтъкнато, че към момента няма публични предпоставки за такава радикална смяна. 

Проучване на една от огромните медийни компаниии в страната удостовери това -  болшинството от жителите на Швейцария (62%) споделят, че не поддържат прибавянето на трети пол или алтернатива " без пол " към публични документи.

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР