След като от Европейската комисия (ЕК) обявиха, че отпада ежегодния

...
След като от Европейската комисия (ЕК) обявиха, че отпада ежегодния
Коментари Харесай

Управляващи и политици с първи реакции след отпадането на мониторинга от ЕК над България ОБЗОР

След като от Европейската комисия (ЕК) оповестиха, че отпада годишния мониторингов отчет върху България, ръководещите приветстваха тази стъпка и го регистрираха като прогрес.

„ Премахната е още една преграда да бъдем равноправни с останалите страни от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. Скоро би трябвало да премахнем и останалите – да бъдем признати в Шенген и да се присъединим към еврозоната “. Това съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, откакто Европейската комисия разгласи, че приключва наблюдението на България и Румъния посредством Механизма за съдействие и инспекция.

Мониторингът над двете страни беше основан при присъединението им към Европейския съюз през 2007 година

„ От името на българското държавно управление благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските страни за това, че оцениха напредъка на България и Румъния във връзка с използването на върховенството на закона и отстраниха специфичния механизъм за инспекция на нашите страни “, сподели министър председателят. От този миг във връзка с спазването на върховенството на правото към България ще бъде прилаган същият механизъм на оценка като за всички останали страни членки на Европейски Съюз.

„ Прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция е самопризнание и безрезервна оценка, че с работата на държавното управление и Народното събрание, българската страна съумя да реализира фундаментални и устойчиви промени в региона на върховенството на правото, които ясно показват способността на страната ни да извършва отговорностите си на предвидим и благонадежден член на Европейския съюз. Това е самопризнание и за дългогодишната интензивност и старания на българските жители и гражданското общество. Те ни стимулират да останем съсредоточени и да работим целеустремено върху реализирането на националните ни цели за сполучливо довеждане докрай на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„ Днешното решение на Европейската комисия е забележителен триумф и самопризнание за промените, които се правят в България в региона на върховенството на правото. Премахването на специфичния мониторинг по МСП, който продължи близо 17 години, значи, че напредъкът на страната ни в региона на правосъдната промяна и противодействието на корупцията ще се прави оценка в границите на годишния цикъл за господство на правото в Европейски Съюз и постоянните годишни отчети на Европейската комисия, както е за всички други страни членки на Съюза. Това доста покачва доверието към българската правосъдна система и ще се отрази удобно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната “, разяснява министър Атанас Славов.

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков също регистрира това като " голяма победа ".

" Това е единствено 100-я ден на това държавно управление и това е народен триумф “, съобщи той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разяснява, че рухването на мониторинга на Европейска комисия е резултат от напъните на България и доста държавни управления.

" Тази извънредно добра вест е резултат от всички старания и процесите, които са плод на дългогодишни старания на обществото и на ръководещите държавни управления ", сподели Желязков.
Той акцентира, че още от 2019 година е било ясно, че този механизъм е извършил своята роля, а днешната вест е единствено официално удостоверение.

Председателят на ГЕРБ Десислава Атанасова регистрира това като голям триумф за България. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.
По-рано през днешния ден Европейската комисия разгласи, че приключва наблюдението на България и Румъния посредством Механизма за съдействие и инспекция. Мониторингът над двете страни беше основан при присъединението им към Европейския съюз през 2007 година

Атанасова напомни, че последният отчет е бил през 2019 година и от този момент има друг механизъм за надзор и оценка.

„ Отдавам го на заслугите на доста държавни управления, на доста легислатури на Народно събрание и на напъните на всички българи и обществото като страна. Гордеем се с това, че отпадна. Надяваме се, че ще ни е от изгода при приемането ни в Шенген “, сподели тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР