След като навсякъде в Европа, включително и у нас, летният

...
След като навсякъде в Европа, включително и у нас, летният
Коментари Харесай

Германия иска да затворим Банско, Боровец и останалите ски курорти

След като на всички места в Европа, в това число и у нас, летният сезон регистрира рекорден спад, а значително той беше подсилен от по-големият брой българи, почиващи по Черноморието, в този момент на дневен ред към този момент е тематиката по какъв начин ще се показват зимните курорти през тежката за бранша 2020 година.

Само преди дни отрасловият министър Марияна Николова уточни, че секторът ще разчита на българските туристи и за зимния сезон. С оповестените нови ограничаващи ограничения обаче се появиха въпроси към това, че лифтовете по курортите може да се окажат също затворени.

При вчерашният брифинг в Министерски съвет, на който бяха разяснени новите ограничения за страната, излиза наяве, че те ще продължат да работят, а пътуванията няма да бъдат лимитирани. Забраняват се единствено всеобщите спортни мероприятия и проведените пътувания.

Сега обаче наподобява тематиката за това дали ще останат отворени ски курорти ще излезе от рамките на страната, откакто немският канцлер Ангела Меркел прикани те в рамките на страните от Европейския съюз (ЕС) да останат затворени най-малко до януари.

Според изявления в разнообразни медии излиза наяве, че тя ще даде начало на серия от договаряния с европейските водачи в тази посока за разпространяването на ковид на Стария континент да бъде лимитирано.

Засега на тази концепция се опълчва Австрия поради това, че ще бъде нужна спомагателна държавна помощ в поддръжка на сектора, в случай че курортите останат затворени.

Постигането на съглашение в това отношение ще бъде мъчно, като се има поради, че този сегмент на туризма подсигурява доходи над 30 милиарда евро за европейските стопански системи.

"Ние ще се постараем да проведем гласоподаване в Европа, дали да не затворим всички ски курорти. Както наподобява, изключително в случай че слушаме австрийското мнение, няма да се случи елементарно, само че можем да опитаме ", показва Меркел, представена от.

Какво е смисъла на зимния туризма за България?

Като цяло туристическият бранш има значимо значение за стопанската система на страната, като той способства за към 12% от брутния вътрешен артикул (БВП). На фона на летния туризъм този през зимните месеци към момента има релативно дребен дял.

През последните години обаче неговото значение нараства, а курортите у нас притеглят повече високоплатежни гости, написа

Сезон 2018/2019 година е последният, който не беше обиден от пандемията. Според данните на отрасловото министерство приходите от интернационален туризъм за този сезон са били в размер на близо 565 милиона евро или с 4,6% повече от резултата за предходния.

За същия интервал страната е била посетена от 1,631 милиона чужденци, като 406 хиляди от тях са нощували в хотели с 4 или 5 звезди.

За интервала декември 2019 - март 2020 година визитите на задгранични туристи в българските зимни курорти са се свили с 5,4% до общо 1,542 милиона души в съпоставяне със същия интервал на предходния зимен сезон. Приходите са в размер на 457 милиона евро.

От сектора чакат резултатите за тазгодишния сезон да са доста по-разочароващи от регистрирания лек спад през предходния.

Според изчисленията на икономисти спадът на интернационалния туризъм ще бъде в границите на сред 60 и 80%, а загубите в стойностно изражение ще са в размер на към 250 милиона лв..
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР