След като Индия забрани износа на ориз, в опит да

...
След като Индия забрани износа на ориз, в опит да
Коментари Харесай

След забраната за износ на ориз от Индия, ще бъде ли ограничен и износа на захарта?

След като Индия забрани износа на ориз, в опит да контролира цените на вътрешния пазар, търговците се тормозят, че друга съществена храна може да бъде идната: това е захарта.

Притесненията идва на фона на обстановка, в която светът става все по-зависим от износа на захар от южноазиатската страна, а световните доставки понижават.

Неотдавна имаше опасения, че производството на захар ще бъде незадоволително, поради неподходящо време в селскостопанските региони на Индия и евентуално спадащо за втора поредна година през сезона, започващ през октомври, написа Bloomberg.
 Износът на съществена храна за 50% от популацията може да бъде стеснен от Индия
Износът на съществена храна за 50% от популацията може да бъде стеснен от Индия

Най-големият изпращач на ориз света обмисля този ход

Това може да ограничи способността на Индия да изнася продукта. Правителството към този момент ограничи износа на пшеница и някои сортове ориз, за ​​да отбрани вътрешните доставки и да понижи цените. Забраната за експорт на ориз е сигнал, че държавното управление е загрижено за продоволствената сигурност и инфлацията. Според Хенрике Акамин, началник на отдела за захар и етанол в Tropical Research Services терзанието в този момент е, че държавното управление евентуално ще направи нещо сходно във връзка с захарта.

Местата, на които се отглежда захарна тръстика в главните индустриални райони на Махаращра и Карнатак страдаха от известна суша през юни, което е повлияло на реколтата, съгласно Адитя Джунджхунвала, президент на Индийската асоциация на захарните фабрики. Институцията счита, че производството на захар ще падне с 3,4% по отношение на миналата година до 31,7 милиона тона през 2023-24 година

Има и различен фактор - Индия желае да употребява повече захар за биогориво. Асоциацията вижда, че заводите са пренасочили 4,5 милиона тона за произвеждане на етанол, което е с 9,8% повече от година по-рано.
 Индия понижава фрапантно износа на захар
Производител №2 на захар в света понижава фрапантно износа

Намаляването може да повлияе на световните доставки

Страната и преди е ограничавала износа на захар, като за сезон 2022-23 година доставките са лимитирани до 6,1 милиона тона, което е спад от 11 милиона тона на годишна база. За идващия сезон анализатори чакат да бъдат позволени за експорт 2 до 3 милиона тона най-вече.

Фючърсите на захарта се покачиха с към 20% през 2023 година. Експерти се тормозят, че явлението Ел Ниньо ще донесе повече горещини в Южна и Югоизточна Азия, което ще навреди произвеждане. Тайланд също може да регистрира спад в производството на захар.

Засега обаче е малко евентуално е индийското държавно управление да вземе каквото и да е решение по отношение на квотите за експорт на захар за 2023-24 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР