След като днес Исландия стана първата страна в света, в

...
След като днес Исландия стана първата страна в света, в
Коментари Харесай

Колко печелите? Разликата в заплащането между мъжете и жените по света все още е проблем

След като през днешния ден Исландия стана първата страна в света, в която е нелегално да се заплаща по-малко на дамите, в сравнение с мъжете, политици и деятели приканиха и други страни да последват образеца й.

Според новия закон, който влезе в действие на 1 януари, в Исландия фирмите с над 25 чиновници ще би трябвало да получат държавен документ, с който да се потвърждава, че дават отговор на условието за равноправно възнаграждение на половете. Ако фирмите не могат да го потвърдят, са застрашени от съществени санкции.

По данни на Световния стопански конгрес страната е преди всичко по тъждество на половете за последните девет години. На другия полюс е Йемен. " Ройтерс " показва няколко обстоятелството за разликите в заплащането сред половете.

Средното възнаграждение за дамите в международен мащаб е 12 000 $ (9976 евро) спрямо 21 000 $ (17 458 евро) за мъжете по данни на Световния стопански конгрес, съгласно който дамите няма да печелят колкото мъжете през идващите 217 години.

На първите места по икономическо присъединяване и благоприятни условия са Бурунди, Барбадос, Бахамските острови, Бенин и Беларус с разлика от под 20%.

Петте страни с най-лош индикатор са Сирия, Пакистан, Саудитска Арабия, Йемен и Иран, където разликата е минимум 65%.

В международен мащаб 22% от висшите управителни длъжности са заети от дами и е по-вероятно те да работят в области с по-ниско възнаграждение.

Данните демонстрират и че има непълноценно потребление на образованите дами като работна мощ, главно поради спомагателните им отговорности в дома, дискриминация и по-слабо показване в области като инженерство, произвеждане и технологии.

През ноември Европейската комисия предложи двегодишен проект за превъзмогване на разликата в заплащането сред мъжете и дамите, откакто откри, че има прекомерно едва усъвършенстване на този индикатор през последните пет години и дамите в Европейския съюз печелят със приблизително 16.3% по-малко на час спрямо мъжете.

Предложението включва установяване на минимални наказания за фирмите, които не обезпечат равно възнаграждение и мониторинг на политиките по многообразието в най-големите европейски компании.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР