След като азиатските хегемони несъмнено са способни да въведат златни

...
След като азиатските хегемони несъмнено са способни да въведат златни
Коментари Харесай

Аластер Маклауд: Краят на пътя за долара

След като азиатските хегемони безспорно са способни да вкарат златни стандарти, какво остава за $?
Тази публикация разказва какъв брой нерешителен е станал хартиеният $.

Засега доларът наподобява е подсилен от възходящата рентабилност на облигациите. Въпреки това, с повишаването им, по-нататъшните портфейлни загуби за задграничните вложители евентуално ще се усилят, което ще докара до разпродажба на $.

Обикновено не се осъзнава какъв брой $ и деноминирани в долари скъпи бумаги са благосъстоятелност на чужденци, множеството от които се държат отвън банковата система на Съединени американски щати. И сумата задгранична валута, която американците държат, с цел да покрие тази продажба, е доста дребна в съпоставяне.

По-високите лихвени проценти и рентабилност на облигациите също заплашват да дестабилизират банковата система, проблем, пред който са изправени както еврозоната, по този начин и Англия и Япония. Но по какъв начин държавното управление на Съединени американски щати може да се отбрани от тази заплаха?

Единственият отговор е да признаем края на ерата на фиатните пари и да върнем $ към златния стандарт. Правителството на Съединени американски щати обаче няма мандат да предприеме нужните ограничения и, най-малко публично, към момента отхвърля нуждата от стабилизиране на валутата.

Правната позиция във връзка с конституцията е наранена в резюме, защото ще е належащо да се прегледат закони, с цел да се подсигурява бъдещето на $.

За страдание златните ресурси на Министерството на финансите на Съединени американски щати са съвсем несъмнено компрометирани. Освен това, защото азиатските хегемони натрупаха обилни запаси от кюлчета в допълнение към формалните си запаси, неизбежно ще има мощно отвращение да се трансферира икономическата мощност към Русия и Китай посредством благоприятстване на връщането към златните стандарти.

Моето умозаключение е, че ерата на световна парична система, основана на фиатни долари, бързо завършва и не може да има проект Б за Америка и $. Това съвсем несъмнено ще докара до края на фиатния $ и края на хегемонията на Съединени американски щати.

Въведение

Все по-голям брой анализатори признават, че ерата на хартиения $ може би е към своя край. Много малко капиталови експерти знаят какво да чакат. Изцяло кейнсиански като вероятности, множеството към момента имат вяра, че контролът на Фед върху лихвените проценти може да ограничи инфлацията на потребителските цени и че рецесиите могат също да бъдат избегнати посредством увеличение на бюджетния недостиг.

Но несъгласията, произлизащи от влошаващите се стопански вероятности и непрекъснатото повишаване на IPC инфлацията изцяло опровергават тези макроикономически теории. Обвиняването на Русия и ОПЕК+ за това е изкушаващо, само че не задоволително мощен мотив.

Става ясно, че фиатните валути стават все по-нестабилни. Единственото решение за $ е да се дефинира цената на заема: само че защо?

През цялата история на националните стопански системи това е било злато или сребро. Но отводът от връщане към продан на $ против закрепено количество злато е толкоз редовно вграден в администрацията, че е мъчно това решение да се преглежда даже като последна мярка.

В тази публикация преглеждам предисторията на това, което сигурно ще бъде доларова рецесия. Неотложността на този въпрос беше подчертана от намаляващото световно въздействие на Америка спрямо това на азиатските хегемони и разточителността на държавното управление на Съединени американски щати.

Почти несъмнено е, че задграничните играчи ще отслабят въздействието на $ и въздействието, което ще включва доларови заеми, издадени отвън банковата система на Съединени американски щати, е голямо. Таблицата по-долу илюстрира приблизителната позиция.[i]



За да обобщим доказателствата, чужденците имат или са изложени на големи 137 трилиона $. Като цяло, в случай че решат да стартират да понижават риска си, жителите на Съединени американски щати ще имат по-малко от един трилион $ в еквивалент в задгранична валута, с цел да продадат в подмяна. На пазарен език доларът ще стане „ единствено предлагаем “.

Това е същинската заплаха, подбудена от възходящите лихвени проценти. С повишаването им намаляващата стойност на дълготрайни задгранични скъпи бумаги на стойност 37 трилиона $ просто ще форсира генерирането на широкомащабни вложения и ликвидацията на $.

Това няма да бъде обезщетено от американските притежатели на задгранични вложения, които унищожават своите позиции без елементарна причина.

Американските притежатели на задгранични скъпи бумаги държат съвсем всички от тях под формата на ADR, котирани и оценени в долари. С повишението на лихвените проценти тяхната стойност също ще намалее, тъй че можем да чакаме американските вложители също да ги продадат.

Продажбата на ADR не води до продажбата на главната задгранична валута, до момента в който продажбата на скъпа книга в долари от задграничен собственик съвсем несъмнено ще докара до продажба – в случай че групата задгранични вложители като цяло не е удовлетворена да усили притежанията си в кратковременен проект доларови скъпи бумаги.

Елиминирането на вложенията в непознати долари е значително невиждана заплаха за $ от насочените към Съединени американски щати коментатори, които се причисляват към убеждението, че чужденците би трябвало да ги натрупат.

Далеч от отбраната на $, по-нататъшните нараствания на лихвените проценти или доходността на облигациите, които наподобява се случват, съвсем несъмнено ще доведат до разпродажба на портфейла, разпродажба на $ и затова неговия колапс, защото жителите на Съединени американски щати ще имат малко задгранична валута на разположение, с цел да го поддържат попивам.

И най-после, когато навлизаме в годината на президентските избори, излиза наяве, че прокси войната на Съединени американски щати против Русия се трансформира в политическа и военна злополука. Украйна изпитва дефицит на хора, а Русия бере изгодите от наложените от Запада наказания. Разногласията сред членовете на НАТО стартират да излизат на повърхността.

Как ще се отрази това на доверието в $? Всичко това наподобява като край, завършек на ерата на фиатните пари и началото на нов валутен режим.

Предпоставки за нова доларова рецесия

Никога не е рационално да се следват политически и стопански политики до края на пътя. Но наподобява тъкмо това прави държавното управление на Съединени американски щати.

През 1971 година, когато беше стартирана политиката на подмяна на златото с $ като универсална валута и стандарт за оценка, има всички учредения да се притесняваме, че би било политически невероятно за държавното управление на Съединени американски щати да върне хартиения $ към здрави пари.

Причините, заради които това може да има значение в този момент, са две: доларът губи хватката си като международна аварийна валута и лихвените проценти се повишават в криза, която може да се трансформира в криза, дестабилизирайки планината от задължения, което е противоположната страна на прекалено много непродуктивни заемът се отпуска банки със свръхзадлъжнялост.

В предходни публикации демонстрирах смисъла на обвързването на цената на заема със златото, с цел да се подсигурява неговата непоклатимост, изключително във време, когато кредитната неустойчивост излиза отвън контрола на държавното управление.

Такова време очевидно е настъпило. Описах практическите аспекти на това по какъв начин да извършите това, което е просто да се подсигурява, че валутата е свободно конвертируема в златни монети и кюлчета.

Модерна версия на този способ е потвърдено, че работи още веднъж и още веднъж под формата на валутни бордове, предложени и приложени за редица държавни управления от професор Стив Ханке, обвързвайки падащите валути към релативно постоянен $. Но самият $ в този момент става извънредно неустойчив.

Сега е неотложно държавното управление на Съединени американски щати да обмисли въвеждането на златен стандарт за $, тъй като азиатските хегемони - Русия и Китай - са в положение да трансферират своите рубли и юани към надеждни златни стандарти. Лекотата, с която Русия може да направи това, беше демонстрирана в скорошната ми публикация.

Освен това тази стъпка от ден на ден дава отговор на ползите на Русия. Но в случай че Русия направи това, това неизбежно ще подкопае съдбовно позициите на хартиения $. И малко хора осъзнават, че Китай още веднъж предизвиква своите жители да купуват злато. Това е от Jerusalem Post, 7 юни:

„ Миналата седмица се случи събитие, което беше изцяло пропуснато от главните медии. Китайската национална банка (PBOC) предприе идната значима стъпка, с цел да насърчи по-широка, по-малко заможна част от китайските жители да купуват златни и сребърни кюлчета.

Китайската национална банка отвори механизъм за жителите да преобразуват спестяванията в брой в RMB, съхранявани в личните им банкови сметки, във физическо злато с натискането на един бутон ".

Това значи ли, че Китай счита, че е време да отбрани даже по-бедните си жители и юана от неустойчивостта на международната валута?

Може би хегемоните се нареждат. Въпреки че слагането на рублата на златния стандарт би се разглеждало като акт на изключителна парична експанзия против хартиения $, Русия незабавно би трябвало да стабилизира своята валута.

В свят, насочен към $, кондензиран с антируска агитация, всяко намаляване на $ просто се умножава по обменния курс на рублата. Това е минусът в съглашението на Путин със Саудитска Арабия за увеличение на цените на силата.

Както споделих в публикацията, обвързвана нагоре, в случай че треперят от мраз в Германия, те ще замръзнат в Русия: и това е без солидни енергийни дотации за съветския народ.

Обратната връзка от читателите разкрива неправилното разбиране, че комерсиалният баланс има значение. Те са прави, като споделят, че по-високите цени на силата усъвършенстват комерсиалния баланс на Русия. Така че за какво обменният курс на рублата да не е от изгода?

Отговорът е, че покупателната дарба на фиатната валута зависи напълно от вярата в нейната годност като средство за замяна. И въпреки да е правилно, че съветският експорт се облагодетелства от възходящите цени на петрола и газа, в световната инфлационна рецесия, пред която сме изправени в този момент, е малко евентуално доверието в рублата да се усъвършенства, изключително когато е недостъпно за западните спекуланти и руснаците са демонизирани на финансовите пазари.

Следователно би трябвало да приемем, че Русия ще бъде принудена да предприеме значими стъпки за стабилизиране на рублата, което може да стане единствено посредством връщане на рублата към златния стандарт.

Освен това съветската стопанска система има ниски данъчни условия, които биха спечелили доста от лихвените проценти, които отразяват златото като пари, за разлика от хартиените рубли.

Въз основа на лихвения % по едногодишен заем в рубли, който сега е 16%, можем да чакаме той да спадне до 3% за не доста дълго време с големи стопански изгоди. Има доказателства, че високопоставени руснаци, в това число Путин, схващат тази позиция.

Само в случай че Съединени американски щати можеха да извлекат сходни изгоди от постоянни пари! За страдание, това изисква изцяло друго политическо, стратегическо и икономическо мислене от това, което работи сега във Вашингтон и Лангли.

Вместо това, кейнсианският проект за деяние е държавното управление да усили своята фискална и парична поддръжка за стопанската система, с цел да предотврати изпадането й в криза. А политиците са по-информирани от неотдавнашната ценова непоклатимост при по-ниски лихвени проценти, в сравнение с от неустойчивостта от 70-те години, когато беше въведен хартиеният $.

Те имат вяра, че казусът с инфлацията на потребителските цени е екзогенен, а не разследване от предходна парична политика. И те настояват, че интервал на настоящи лихвени проценти или най-малко малко по-високи равнища ще бъде задоволителен, с цел да върне инфлацията на CPI до задачата от 2%.

Америка е в клопката на политическа и икономическа версия на Стокхолмския синдром. Но има някои авторитетни анализатори, които стартират да се занимават с пожелателни мисли, че цените на силата освен се повишават, само че и ще продължат да го вършат. Това пълзящо съмнение евентуално ще проникне в формалното мислене с течение на времето и с развиването на събитията.

Като част от това прояснение, звеното за проучване на световния капитал на JPMorgan сега предвижда цените на Brent на $150.

Последствията за цените на мазута и дизела са изключително пагубни. Тези стойности към този момент се повишават, както демонстрира моментна фотография на придвижването на цените на силата и суровините през последните три месеца.[ii]



Други цени, които се покачват преди зимата в Съединени американски щати, включват някои съществени хранителни артикули, което демонстрира, че всяко придвижване към нормализиране на IPC е към момента надалеч. И по-късно има необятно публикувано незнание, което заобикаля следствията от банковия цикъл на кредитиране, който навлиза във фаза на стесняване.

Последствията са, че централните банки ще изгубят надзор върху лихвените проценти, защото обезверените кредитополучатели с влошаващи се парични потоци се борят за нищожни заеми: те просто ще би трябвало да заплащат, с цел да останат в бизнеса.

Влияние на кредитния цикъл

Твърде банален мотив е да се упрекват за депресиите, рецесиите и депресиите минусите на частния бранш. Причината постоянно е понижаване на кредитирането.

Но това е подбудено от предходното прекалено разгръщане на банковия заем и има темперамент на промяна на предходното положение. Колкото повече и колкото по-дълго продължава разширението, толкоз по-разрушително ще бъде последващото стесняване.

Пренебрегвайки тази действителност, Кейнс и други вложиха в това да накарат държавните управления да се намесят в икономическите каузи. Това наложи окончателното занемаряване на здравите пари.

Първоначалната концепция беше държавните управления да се възползват от спада, като подтикват стопанската система посредством умишлено поддържане на бюджетен недостиг и след това да възстановят обществените финанси посредством увеличение на данъчните доходи, когато стопанската система се възвърне.

Смяташе се, че посредством тези средства рецесиите ще бъдат сведени до най-малко и държавните финанси ще бъдат уравновесени по време на икономическия цикъл.

Това беше мотив, който беше употребен с явен триумф в следвоенните години до края на съглашението от Бретън Уудс, когато инфлацията M3 в $ се удвои от 27 милиарда $ през юли 1950 година на 59 милиарда $ през август 1971 година, без инфлационните последствия, последвали прекратяване на Споразумението от Бретън Уудс.

Когато Бретън Уудс стартира да се разпада след колапса на лондонския златен пул в края на шейсетте години, казусът за американските първосвещеници на макроикономиката бяха рестриктивните мерки на усмирителната риза на златния стандарт, а не неуспехите на техните стопански и парични теории.

Бретън Уудс беше зарязан и от този момент въодушевената от държавното управление стопанска система удвои вероятността от неуспех. Диаграма на фискалната позиция на Съединени американски щати илюстрира следствията от обвиняването на свободните пазари всякога, когато нещо се обърка и просто удвояване на държавните тласъци за сметка на бюджетния недостиг.



За да сложим тези дефицити в подтекст, през фискалната 2021 година разноските на федералното държавно управление бяха 6,822 трилиона $, а приходите бяха 4,047 трилиона $. С други думи дефицитът на разноските е 31,4% от приходите.

След малко възобновяване през фискалната 2022 година дефицитът ще се усили до $2 трилиона през настоящата фискална година, която завършва скоро. Но с вероятността за необятно предстояща криза и по-продължителни покачвания на лихвените проценти, дефицитът за фискалната 2024 година евентуално ще бъде доста по-голям.

Очевидно е, че в подтекста на предстоящата криза и макар рекордния държавен недостиг кейнсианската доктрина за стимулиране се изчерпа и претърпя цялостен провал. Но това не е всичко.

Намаляването на лихвените проценти има за цел да съживи стопанската система и те също се провалиха в това. Макроикономическите теории стават толкоз надалеч от икономическата действителност, че цялото общество на икономическата специалност би трябвало да преразгледа своя метод към свободните пазари.

Цикличният проблем на банковия заем

Една от изключителните неточности на актуалното мислене е съвсем цялостната слепота за цикличния темперамент на банковото кредитиране. Какво е номиналният Брутният вътрешен продукт, който се употребява за премерване на стопански индикатори?

Това е нито повече, нито по-малко от даване на заем за квалифицирани транзакции, които съставляват Брутният вътрешен продукт. Изглежда обаче никой не схваща смисъла на този значим факт. Брутният вътрешен продукт пораства и спада, движен не от потребителите, а от измененията в достъпността на банковите заеми. Поведението на потребителите не е източник на спад в потребителската интензивност - съществуването на заем е движещата мощ.

Тези, които не схващат цикъла на банковото кредитиране и последствията от него, съставляват голямото болшинство от икономическите участници както във финансовия, по този начин и в нефинансовия бранш.

А най-упоритата кохорта отричащи може да се откри в държавните управления и техните бюрократи. Слепотата за аргументите за постоянния напредък и спад на груповото мислене - от огромните централни банки до банковите регулатори - е източникът на разрастващата се циклична кредитна рецесия.

За страдание, в случай че държавното управление и неговите сътрудници продължат да водят неприятна политика задоволително дълго, вместо да бъдат осмивани, публичното доверие в тях нараства. Това е необикновен проблем на финансовите пазари, които в този момент категорично се причислиха към политическото мислене на група централни банки.

Банковите ръководители не са ваксинирани против тази наклонност. Следователно, вместо вярно да се придържат към своите бизнес цели, те са задължени на централните банки и държавните регулатори.

Техният същински бизнес е да бъдат търговци на заеми, не да носят отговорност за тези, които се назовават заинтригувани страни и регулатори, а да реализират облаги за своите акционери.

Малцина банкери наподобява осъзнават, че са хванати в клопката на банковия цикъл на кредитиране, основан от самите тях. Ето за какво цикълът продължи толкоз дълго, колкото имаше кредитна статистика.

Но съчетайте неналичието на схващане на аргументите за цикъла с неналичието на отговорност на акционерите и можем да чакаме ръководителите на огромни банки да мислят, че с регулаторна поддръжка могат да договарят за излизане от икономическите спадове, просто като се придържат към разпоредбите.

Малкото банки, които този път се провалиха, бяха прегледани от регулаторите, възвръщайки вярата в регулаторния режим за други.

Но когато банкерите чуят сигнала за пробуждане, че техните салда са претрупани с задължения и цените на суровините за производителите се повишават, в случай че незабавно не понижат кредитните си експозиции, те са изправени пред банкрут заради неприятни задължения и падащи стойности на обезпеченията.

Ето за какво банковото кредитиране се свива и за какво действителният Брутният вътрешен продукт ще се свие. А намаляването на Брутният вътрешен продукт води до още по-голямо понижаване на кредитирането, повишавайки цената на заемите. Натискът върху банките да унищожават както балансовите вложения, по този начин и обезпеченията по заемите неизбежно ще се усили.

Естествено ще има напън върху $ от задгранични притежатели, които разпродават активите си. Както демонстрира таблицата във въведението към тази публикация, натискът върху $ от тези комбинирани събития заплашва неговото продължаващо битие.

Освен приемането на повторното въвеждане на постоянен златен стандарт, какви фискални ограничения ще бъдат нужни, с цел да стане златният стандарт резистентен?

Намалете непотребните разноски

През настоящата фискална година, която завършва на 30 септември, дефицитът на държавните разноски на Съединени американски щати ще бъде 2 трилиона $. От тях съвсем един трилион са лихви по дълг:



Начинът, по който лихвените проценти по дълга скочиха, демонстрира, че държавното управление на Съединени американски щати към този момент е в дългова клопка. Освен това, в последните си оценки на разноските за лихви по дълга (май 2023 г.), Бюджетната работа на Конгреса допусна, че междинният лихвен % по дълга на семействата ще бъде единствено 2,7% през тази фискална година и 2,9% през 2024 година

Тъй като доходността на 3-месечните облигации към този момент е 4,8%, а доходността на 10-годишните облигации надвишава 4,5%, тези прогнози към този момент са остарели. И с рецесията, която в този момент е по-очевидна, в сравнение с когато предвижда CBO, при актуалните проекти за разноски плюс намаляващи данъчни доходи, бюджетният недостиг за 2024 година ще надвиши 2,5 трилиона $, даже в случай че приемем, че разноските по заеми към този момент не нарастват.

Но те евентуално ще набъбнат до повече от 1,5 трилиона $, което ще докара до евентуални дефицити, сходни на блокирането против Ковид.

През преди малко приключващата финансова година междинният заплатен лихвен % е 2,9%, което се съпоставя с настоящия % от над 4,5%.

Ефектите от влошаващите се данъчни доходи, увеличените разноски за обществено обезпечаване, възходящата инфлация на цените, даже по-високата рентабилност на облигациите, кредитната рецесия и рефинансирането на съществуващия дълг от $7,6 трилиона вършат актуалната обстановка неустойчива.

Най-доброто решение е коренно понижаване на разноските. Но като се има поради мащабът на казуса, налозите също може да се наложи да бъдат увеличени като част от решението, макар че акцентът би трябвало да бъде върху намаляването на разноските.

Ако имаше време за използване на тези съкращения, те биха могли да бъдат разпределени в продължение на няколко години, само че времето е от значително значение.

В противоположен случай държавното управление на Съединени американски щати просто ще попада все по-дълбоко и по-дълбоко в дълговия си капан.

Това би бил минимумът, нужен на държавното управление на Съединени американски щати, с цел да подреди финансите си и да вкара и поддържа златния стандарт на $. Противно на кейнсианската доктрина, икономическите изгоди от балансирането на бюджета биха били обилни.

Това беше потвърдено в Обединеното кралство, когато 364 кейнсиански икономисти подписаха писмо до The Times of London, в което подлагаха на критика бюджета от 1981 година В този случай, във време на възходяща безработица, висока инфлация и криза, канцлерът Джефри Хау увеличи налозите, с цел да затвори бюджетния недостиг.

Това възлиза на 2% от Брутният вътрешен продукт, което се съпоставя с планиран недостиг на Съединени американски щати от над 9% от Брутният вътрешен продукт. Кейнсианските икономисти настояват, че стягането на паричната политика по време на криза е неправилно. Но незабавно щом писмото беше оповестено, стопанската система стартира да се усъвършенства.

Трябва да се признае, че английският недостиг като дял от общата стопанска система беше доста по-малък от този, пред който е изправено държавното управление на Съединени американски щати през днешния ден. Но не може да се отхвърли опровергаването на кейнсианските теории за стимулиране на недостига и изгодите за стопанската система от уравновесения бюджет.

Освен това, в случай че бюджетните разноски се понижат при балансиране, което разрешава на данъкоплатците да задържат повече от приходите си, икономическите изгоди ще станат още по-очевидни. Оттук и рекомендацията, че съкращаването на държавните разноски доколкото е допустимо е най-хубавият метод за балансиране на бюджета и реализиране на по-добри стопански вероятности.

След това ще е належащо освен да се ръководят уравновесени бюджети, само че и строго да се лимитират разноските в номинално изражение. Философията на свободния пазар и laissez-faire би трябвало да размени държавната интервенция и икономическото ръководство.

Кредитът от централната банка би трябвало да бъде стеснен и кредитирането от комерсиалните банки би трябвало да бъде разрешено да отговори на търсенето на работлив заем.

На бизнеса би трябвало да бъде разрешено да танцува под мелодията на потребителите, а не на регулаторите. Лошите предприятия се крият зад регулации, които вредят на конкуренцията посредством лицензиране.

Регулаторите не се управляват от желанията на потребителя и постоянно не са наясно с неговата специалност. Те основават ненужна администрация. Там, където съществуват за попречване на лъжливи и нечестни практики, те рядко са сполучливи.

Потребителите освен би трябвало да са свободни да избират продуктите, които желаят, само че и би трябвало да носят отговорност за своите дейности. Идеята, че страната може да размени правилото на caveat emptor, е нелепа.

Същото важи и за търговията. Традиционно комерсиалните мита са били източник на държавни доходи, само че са се трансформирали в политически стимулирано средство за наказване на страните, които са сполучливи експортьори в интерес на отбраната на неконкурентното локално произвеждане.

Това слага локалните консуматори и производителите, които купуват първични материали и съоръжение от чужбина, в неравностойно състояние.

Определянето на лихвените проценти би трябвало да бъде обвързвано с контролиране на салдото на златните запаси, а не, дублирам, не с контролиране на стопанската система. Трябва да се разреши на източника на капиталов капитал под формата на спестявания да се върне, поощрен от премахването на всички налози върху спестяванията и облагите от търговия.

Потребителският дълг, друг от ипотечното финансиране, ще изчезне при тези условия. Икономиките, основани на спестявания, като тези в Япония и Китай, са по-малко податливи на инфлация на потребителските цени и неустойчивост на лихвените проценти. И в случай че спестяванията не се таксуват, те се предизвикват.

И най-после, държавната статистика би трябвало да бъде неразрешена, тъй като служи единствено за поощряване на държавна интервенция. Ако има търсене на избран набор от статистически данни, субектите от частния бранш могат да ги дават.

Съединени американски щати са изправени пред проблеми със златния стандарт

Всъщност златото като пари е записано в конституцията на Съединени американски щати, както и в определението за $. Читателите ще бъдат сюрпризирани да научат, че това, което нормално се популяризира под формата на долари, въобще не са долари, а банкноти на Федералния запас (FRN).

Според конституционния закон парите на Съединените щати са деноминирани в долари, до момента в който FRN могат да бъдат изкупени в долари, които са законни пари. Следователно доларовите банкноти на FRN в обращение не са законни пари.

Това може да наподобява като претенциозен въпрос, само че би трябвало да се зачита и взема поради във всяко бъдещо законодателство. И самият $ беше избран в злато. Член 1, раздел 10, уговорка 1 от Конституцията гласи:

Никоя страна няма да подписва никакви контракти, съюзи или конфедерации; издават марки и наказателни мерки; сече пари; издава акредитиви; да употребявате нещо друго от златни и сребърни монети като средство за заплащане на задължения...

Има доста неща за решение на този стадий, само че нашата грижа са парите. През 1785 година Конгресът единомислещо взема решение, че валутата на Съединените щати би трябвало да бъде доларът и че доларът ще съдържа 375,64 зърна чисто сребро.

Със същата резолюция беше несъмнено да бъдат издадени две златни монети, едната равна на 10 $ и една равна на 5 $. И след това, според Закона за монетите от 1792 година, беше позволено да секат златни орли, „ всеки на стойност 10 $, съдържащ 247,5 зърна чисто злато “.

Доларите и техните заместители, като FRN, са били платежно средство, защото те съответно са представлявали златна и сребърна монета с несъмнено тегло. През 1834 година златото става де факто стандарт, доказан от Закона за монетите от 1900 година на 23,22 зърна чисто злато, еквивалентно на 20,67 $ за унция, стандарт, който остава в действие съвсем век до 1933 година

Изглежда, че връщането към законовата конвертируемост ще бъде елементарно, само че вместо остарялото закрепено тегло, ще би трябвало да се дефинира нова връзка за конституционния $ и FRN, в случай че им бъде разрешено да продължат да съществуват: бъдещето на Федералния запас би трябвало да бъде сложено под въпрос, защото ръководеше банкрутирала хартиена валута от личната си емисия.

Във всеки случай обещанието на Министерството на финансите да заплати на Фед еквивалента на своите златни запаси от 42,22 $ за унция би трябвало да бъде спазено.

Някои коментатори настояват, че определянето на $ съгласно тежестта му в злато и превръщането му в изцяло обменяем би изисквало доста обезценяване на $, може би до 5 000 или 10 000 $ за унция злато. И че с цел да стане това, ще бъде оповестено през уикенда.

Вероятно се счита, че този нов курс ще разреши обмяната на златото в долари, което ще разреши на новия обменен курс на златото да работи, без да визира притежаваните от Министерството на финансите кюлчета.

Това наподобява е комплициран кейнсиански метод на мислене, учреден на убеждението, че девалвацията е нужна, с цел да се обезпечи удобен обменен курс по отношение на други валути, без значение дали те могат да бъдат изкупени за злато или не, и да се обезпечат задоволителни стопански тласъци за поддръжка на големия частен секторен дълг.

Но това също би било несъблюдение на държавния дълг на Съединени американски щати заради обезценяването му от позиция на законни пари, които към момента са злато, макар актуалните отводи от управляващите на Съединени американски щати.

Тази забележителна обезценка явно има за цел да даде опция на държавното управление на Съединени американски щати да продължи с актуалната си фискална и парична политика.

Но без фундаменталните промени, разказани в предходния раздел, евентуално няма да мине доста време преди девалвацията на $ да докара до ново нулиране. Накратко, това няма да заблуди никого за дълго.

След това има проблем с инспекцията на формалните запаси на Съединени американски щати, които възлизат на 8134 тона и са се трансформирали малко от 1980 година Слуховете за тяхното положение и степента на действителното им битие ги вършат ненадеждни.

До каква степен те са били ротирани и отдавани чартърен през десетилетията, в случай че в действителност съществуват в кюлчета по стандартите за доставка на LBMA?

Опитът на Германия да се стреми да репатрира част от своите златни запаси, съхранявани за избрана цел във Федералната аварийна банка на Ню Йорк, провокира паника за цялата обстановка.

И още през 2002 година Франк Венеросо, който беше доста почитан анализатор по това време, заключи, че сред 10 000 и 14 000 тона златни запаси на централната банка са били обменени или наети и продадени на пазара. Последната цифра съставлява половината от заявените публични запаси в света.

Оттогава играта на лизинг и потискането на цените на златото сигурно не престават. Но през днешния ден има разлика: възходящ брой централни банки натрупат запаси в кюлчета, които сега възлизат на 35 731 тона. Голяма част от този напредък се дължи на това, че Китай, Русия и техните бързо разширяващи се сфери на въздействие не отдават или търгуват своите златни запаси.

Опитът на Германия с американската концепция за благосъстоятелност върху златото и отводът на Английската централна банка да достави венецуелско злато, когато е належащо, плюс фиктивната игра на лизинг са безапелационни косвени доказателства, че Министерството на финансите на Съединени американски щати и трезорите на Федералния запас на Ню Йорк нямат златото, което имат имат вяра, че имат. Според тях имат.

Това единствено по себе си допуска, че в действителност има малко за поддръжка на фиатния $, когато аварийна позиция се трансформира в връщане към златото като парична котва за кредитиране.

Освен това би трябвало да се има поради геополитиката на златото. Русия освен натрупа кюлчета, само че осведомени източници считат, че има повече кюлчета в държавните ресурси, което води запасите на Русия до към 12 000 тона.

А Китай от 1983 година следва политика на струпване на злато „ отвън салдото “, ускорение на производството в мините, внасяне на огромни количества кюлчета и недопускане на кюлчета да напущат страната. През нощта Китай евентуално може да усили формалните си запаси до над 30 000 тона.

Можем да сме сигурни, че американските разследващи организации схващат тази обстановка и геополитическите дефекти за Съединени американски щати и техния $ от връщането към златото като паричен стандарт.

В Лондон, където банките за кюлчета оферират неразпределени златни сметки, доста нарастване на цената на златото, като това, предложено от някои американски анализатори, би довело до банкрути измежду банките-членки на LBMA с извънредно съществени последствия. И на Comex това евентуално ще докара до въвеждане на разпореждания за непреодолима мощ.

Заключение

Пречките пред оцеляването на хартиения $ непрестанно нарастват и държавното управление на Съединени американски щати не знае по какъв начин да обезпечи бъдещето му. Държавната доктрина за парите се трансформира в цялостен неуспех.

Лихвените проценти нормално са краткотрайни ограничения, нужни, с цел да се подсигурява, че задграничните притежатели на долари не престават да ги държат и да се покачват. Това ни споделя, че пазарите чакат покупателната дарба на доларовите заеми да продължи да понижава, тъй че в случай че паричните управляващи се опитат да спрат покачването им, валутата ще падне и чужденците ще разпродадат.

По същия метод, когато доходността на облигациите се увеличи, цената на всички финансови активи ще намалее, портфейлите ще бъдат продадени и евентуално също ще бъде привлечена валута.

Така или другояче, дните на хартиения $ са преброени. Политиците нямат силата да го защитят посредством балансиране на бюджета, връщане към златния стандарт и предприемане на нужните стопански ограничения за запазването му. Нещо повече, съществуващите запаси на Америка в кюлчета наподобяват мощно ерозирали - бюфетът е празен.

Това е освен краят на хартиената федерална доларова банкнота, само че и краят на империята, нещо, с което администрацията насилствено се съгласява. Трябва да се надяваме, че някакъв стратегически нюх ще надделее и доктор Стрейнджлав на Лангли няма да реализира своето.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР