След изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана

...
След изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана
Коментари Харесай

Шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържища: Цените на световните пазари се успокояват

След изживените пикове през април имаме усмиряване на пазара, уравновесена среща сред търсенето и предлагането. Това съобщи в "Говори в този момент " по Българска национална телевизия Владимир Иванов – ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

"Такива са данните на Организацията за издръжка и земеделие към Организация на обединените нации. Абсолютно всички показатели при главните хранителни артикули бележат спадове. Кривата се обръща ", разяснява той.

Наблюдава се известно стабилизиране на цените освен на европейския, само че и на международния пазар. България чака доста добра годишна продукция от зърно и ще е обезпечена, увери Иванов. По отношение на слънчогледа очакванията са да няма климатични изненади преди прибирането на реколтата.

"Влизаме в някаква от малко малко нормалност, защото 5-6 месеца имахме ненормална конюнктура на международния пазар. А за зърното никой нищо не може да каже - за благополучие България ще има една доста добра годишна продукция, близка до рекордната ", сподели Владимир Иванов.

По думите му има две хипотези по отношение на съветското зърно - страната или ще изнася и ще опита да срине международния пазар, или въобще ще спре да продава.

"Аз съм надалеч от мисълта, че Руската федерация ще спре да продава зърно, въпросът е къде ще го продава и по какъв начин ще става. Докато има боен спор и има мощно политическо опълчване, няма по какъв начин пазарът да е спокоен "

При втората догадка - в случай че Русия спре износа на зърно, дефицит на международните пазари и може да има, само че в България - не. Само в случай че се стигне до недостиг на международните пазари, България ще би трябвало да ограничи износа.

"Всичко това обаче са хипотези. България има неповторимия късмет, че има добре развъртян зърнен бранш, ого добре развъртян преработвателен бранш във връзка с олиото и за тези два продукта ние се осигуряваме на 100% и над 100% ", сподели Владимир Иванов.

Има наситено произвеждане и се чака много добра годишна продукция на български зеленчуци тази година. Потребителите ще видят по-ниски цени, различен е въпросът какъв ще е финансовият резултат при производителите, разяснява Иванов. До септември у нас ще има доста положително предложение на пресни зеленчуци. Въпреки това не се чака огромно поевтиняване при един от главните зеленчуци - доматът.

"Доматът няма да поевтинее прекомерно доста, защото е прекомерно безценен за гледане. Ще има нива сред 2 - 2.50 лева, по-ниско качество, несъмнено, и екстра домат, оранжерийни. Цените на едро ще са в някаква междинна стойност. Много е значимо в този момент и климатът да бъде с нас ".

Владимир Иванов прикани хората да не не субсидират неточните практики на пазара.

"Има хора, стимулирани от личната си лакомия - елементарно се разпознава. Можем да забележим цените на едро и там където видим, че някой злоупотребява, да не му спомагаме - да не купуваме ", сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР